Fekete és fehér színű óra egymás mellett, nyári időszámítás, óraátállítás

Az óraátállítás hatással lehet a szív egészségére

Úgy tűnik, hogy a hatás nagyobb, ha már szívbetegség vagy sztrók kockázati tényezői állnak fenn.

Március utolsó napjára virradóan átállunk a nyári időszámításra, vagyis szombatról vasárnapra egy órát veszítünk az alvásidőből. Bár ez az egy óra elvesztése kissé kellemetlen lehet, az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége (AHA) meglepő tendenciára figyelmeztet az óraátállítással kapcsolatban.

Az AHA egy március eleji sajtóközleményében azt állítja, hogy a kutatók az elmúlt évek során a szívinfarktusok és a sztrókok számának jelentős növekedését észlelték a tavaszi időszámításváltást követő napokban. Több régebbi tanulmányt idéznek, amelyek szerint Michigan államban három éven keresztül, 2010 és 2013 között 24%-kal nőtt a szívrohamok száma az időszámítás átállását követő hétfőn.

Az újabb kutatások is összefüggést mutatnak, de nem csak az időszámítás átállítását követő napon. Egy 2019-es metaanalízis során a kutatók megállapították, hogy az akut szívinfarktus aránya a tavaszi és az őszi időszámításváltást követő két hétben egyaránt megugrott.

Egy 2024-es áttekintés egyetért azzal, hogy a nyári időszámítás összefüggésbe hozható a szívinfarktusok és a sztrókok számának növekedésével, és hozzáteszi, hogy az öngyilkossági kockázat és a közlekedési balesetek növekedésével is összefüggésbe hozható.

Bár nem egyértelmű, hogy miért áll fenn ez az összefüggés, a kutatók szerint köze lehet ahhoz, hogy az időeltolódás összezavarja az emberek alvási ciklusát és cirkadián ritmusát – és bizonyítékok támasztják alá, hogy ez növelheti a kortizol szintet és a gyulladást, ami viszont növelheti a betegségek kockázatát.

Ez is érdekelhet: Véget vetni a nyári időszámításnak életeket menthet meg

„Fontos, hogy tisztában legyünk ezzel a megnövekedett kockázattal, különösen akkor, ha már szívbetegek vagyunk vagy más kockázati tényezőn áll fenn nálunk”

– állDr. Maria Delgado-Lelievre, az AHA önkéntes szakértője és a Miami Egyetem Leonard M. Miller Orvosi Karának magas vérnyomás specialistája sajtóközleményében.

Ezt tehetjük 

Az AHA szerint az alábbi lépésekkel a szervezetünk könnyebben tud átállni az óraátállításra.

  • Töltsünk időt a szabadban: A természetes fény segíthet a szervezetednek alkalmazkodni a közelgő óraátállításhoz.
  • Kezdjük kicsit korábban a lefekvési rutint: Ha időt szánunk az esti lazításra, és felkészítjük a testünket és az elménket az alvásra, az segíthet a jobb alvásban – kipihenten pedig jobban tudjuk kezelni az óraátállítást.
  • Kerüljük az extra koffeint: Az óraátállítás utáni napokban úgy érezhetjük, hogy extra energiára van szükségünk, de a túl sok vagy túl kései koffeinfogyasztás megzavarhatja az alvást, ráadásul nem túl szívbarát, mivel megemelheti a vérnyomást és a pulzusszámot.