Ennyi ideig tartós a tej, és így lehet még tovább tartósítani
A szavatossági idő zavaró lehet, és nem feltétlenül jelzi, hogy az élelmiszer mikor romlott meg. A Reader's Digest tejipari szakértőket kérdezett arról, hogy meddig tartós a tej, honnan lehet tudni, hogy megromlott és hogyan lehet meghosszabbítani az eltarthatósági időt.
Meddig jó a tej a szavatossági idő lejárta után?
Számos tényező befolyásolja, hogy a tej mennyi ideig fogyasztható a szavatossági idő után, legfőképpen az, hogy a tej átesett-e a pasztőrözésen.
Utóbbit John A. Lucey, a Wisconsini Egyetem Madisonban található Tejkutató Központjának igazgatója a Nutrition Today című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmányában úgy határoz meg, mint „a tej vagy tejtermék minden egyes részecskéjének megfelelően tervezett és működtetett berendezésben történő, az összes emberi kórokozó elpusztítására szolgáló, meghatározott pasztőrözési idő/hőmérséklet kombinációk bármelyikére történő felmelegítése”.
Mivel a nyers tej nem ment át „a mikrobaszámot csökkentő hőkezelési lépésen, gyorsabban bomlik és romlik meg” - mondja Amit Shah, a New York-i Maple Hill Creamery minőségügyi igazgatója. Megjegyzi, hogy a pasztörizálás szabályozott és szükséges a tej tömeges értékesítéséhez Amerikában.
Alex O'Brien, a Wisconsini Egyetem Tejipari Kutatóközpontjának élelmiszerbiztonsági és minőségi koordinátora szerint ez azt jelenti, hogy szerencsés lenne, ha hét napig iható lenne a nyers tej.
Az 1900-as évek elejéig a tej gyakran volt az élelmiszerrel terjedő betegségek, például a tífusz, a diftéria, a skarlát és a tuberkulózis hordozója. O'Brien szerint 1938-ban a visszahívások 25%-át a tejjel kapcsolatos termékek tették ki – összehasonlítva a mai 1%-kal.
Ezért van az, hogy a nyers tej lakossági értékesítése számos helyzetben és államban illegális.
„Jelentősen növeli az élelmiszer eredetű megbetegedések kockázatát, mivel a kórokozókat, köztük a Listeria monocytogenes-t, a Salmonella spp. és a Campylobacter Jejuni-t, valamint a Mycobacterium bovis-t nem semmisítették meg”
– mondta O'Brien.
Mennyi ideig jó a pasztőrözött tej?
Fotó: Shutterstock
A pasztőrözött tej a feldolgozást követően általában három héttől egy hónapig eltartható, feltéve, hogy megfelelően hűtik. Ez független attól, hogy zsírszegény, teljes tej vagy laktózmentes.
A Cornell Egyetem Élelmiszertudományi Tanszékének becslése szerint a bontatlan tej két-öt nappal a szavatossági idő lejárta után is eláll, bár a szakértők szerint egy hétig is kibírja. Az egyetem azt ajánlja, hogy a legfrissebb íz érdekében a lehető leghamarabb (néhány napon belül) fogyasszuk el a felbontott tejesdobozt. O'Brien szerint a felbontott tej a nyomtatott dátum után általában hét napig jó.
Az ultramagas hőmérsékletű pasztörizálás megnöveli a tej tartósságát, amíg az nincs felbontva. A Cornell Egyetem Élelmiszertudományi Tanszéke szerint a felbontástól számított 7-10 napon belül érdemes meginni.
Az FDA szerint „a fogyasztók élelmiszer-pazarlásának becslések szerint 20%-át a dátumjelöléssel kapcsolatos zavarok okozzák”. Az emberek gyakran dobják ki a termékeket az említett dátumok alapján, azt gondolva, hogy azok azt jelzik, hogy az élelmiszer már nem fogyasztható, de a valóság ennél összetettebb.
Nincsenek olyan szövetségi törvények vagy rendeletek, amelyek előírnák a gyártók számára, hogy az élelmiszereken vagy italokon szavatossági időt tüntessenek fel. És nincsenek egységes vagy általánosan elfogadott meghatározások a vállalatok által használt számtalan dátumtípusra.
A dátumok a minőségre vonatkozó durva iránymutatást jelentenek, nem pedig a biztonságot. Ezért nem pontos tudomány annak meghatározása, hogy a tej meddig jó a szavatossági idő után. A tej több mint valószínű, hogy a csomagoláson feltüntetett dátum után is biztonságosan fogyasztható (vannak azonban olyan élelmiszerek, amelyeket a szavatossági idő lejárta után soha nem szabad megenni).
A termékeket kétféleképpen datálják: a fogyaszthatósági dátummal, amely egy becsült időszakot ad meg, amely alatt a termék a legjobb minőségű lesz, vagy a gyártási dátummal, amely a címkére nyomtatott kód vagy számsorozat, amely a gyártás dátumát és idejét azonosítja.
A hús-, baromfi-, tojás- és tejtermékeken jellemzően a felhasználhatósági dátumot, míg a konzervek és a polcokon eltartható termékeken a külső csomagoláson a gyártási dátumot tüntetik fel.
Végső soron a tejüzemek dönthetnek arról, hogy feltüntetik-e a dátumot, és milyen megfogalmazást használnak. Egyes címkék a fogyasztókat célozzák meg, míg mások inkább a kiskereskedők és az üzletek számára hasznosak, és arra utalnak, hogy mikor kell a készletet rotálni vagy a polcokról levenni.
Nyitókép: Shutterstock