Melyik tej a legegészségesebb számodra? Utánajártunk
A tej egy furcsán ellentmondásos téma. A tehénből származó változat és a növényi eredetű változatok sztármagazinok reklámkampányainak állandó tárgyai, és számos vizsgálatot is végeztek már a témában.
Manapság mindenki tudni akarja: melyik tejfajta a legegészségesebb? A szakértők figyelmeztetnek: a válasz nem egyformán alkalmazható mindenkire.
Régebben a helyek a kalóriatartalom vagy a telített zsírtartalom alapján rangsorolták a különböző tejfajtákat, de a mai szakirodalom és kutatások az inzulin- és vércukorszint-szabályozás fontosságát hangsúlyozzák a kalóriák és a zsírok helyett. Valójában azért nehéz rangsorolni őket, mert mindegyiknek egyedi és megkülönböztető tulajdonságai vannak. Vegyük őket sorra!
Tehéntej
A hagyományos tej világán belül is számos lehetőség van, a teljes és a 2%-os tejtől a zsírszegényen át a laktózmentesig. Tápanyagprofilja átfogó: kalcium, kálium, magnézium, cink, jód, A-, B- és D-vitamin, mindez remek választássá teszi, legalábbis azok számára, akik meg tudják emészteni. Azonban egyre több embernek van problémája a tejcukor megemésztésével.
Fontos, hogy ha megfosztjuk a zsírjától, csökkentjük a kalóriát, de rontjuk a glükózszintünkre gyakorolt hatását is. Azonban ha nem tartozol a laktózérzékenyek táborába, érdemes beiktatni a tehéntejet az étrendedbe.
Alternatív tejek
Fotó: Unsplash
Függetlenül attól, hogy valaki miért részesíti előnyben az alternatív tejtermékeket, van néhány követendő szabály. Amikor mandulatejet választunk, válasszunk cukrozatlan változatot, hogy csökkentsük az általános cukorterhelést, amelyet sok természetes módon tartalmaz.
Szójatej
Ugyanabból a hüvelyes szójából készül, amelyből az edamame és a tofu, a szójatejet általában dúsítják, vagy további tápanyagokat adnak hozzá a gyártási folyamat során. Számíthatunk kalciumra, valamint A- és D-vitaminra. Bár remek választás a tejérzékenyek számára.
De a szójatejek jellemzően jobban feldolgozottak, mint más alternatív tejek, ami azt jelenti, hogy több cukrot tartalmaznak.
Mandulatej
A nemrégiben a környezetterhelés miatt démonizált mandulatej vízzel átitatott mandulából készül − és a melléktermékként mandulalisztet hagy maga után. Ez az egyik olyan alternatív tej, amelynek fogyasztása után normális glükózreakció keletkezik.
Zabtej
Fotó: Unsplash
Az indie kávézók kedvence talán nem is olyan jó neked, mint remélted.
A legkevésbé egészséges választás a zabtej
− mondja Dr. Taz Bhatia, integratív-wellness orvos. Bár van benne rost, de sok cukor és nagyon kevés fehérje is van benne, így megemeli a vércukorszintedet.
Kókusztej
A kókuszdió belsejében található folyadéktól eltérően a kókusztej a hús préseléséből származik.
A kókusztej a második legjobb alternatív-tej választás,
mert egyszerűen telített zsírokat tartalmaz, ami nem engedi a vércukorszint drámai emelkedését, és közepes láncú triglicerideket tartalmaz, amelyek támogatják a bélmikrobiomot.
Forrás: Vogue
Nyitókép: Shutterstock