Csésze kávé, mellette vitaminok

Kávéval együtt veszed be ezeket a vitaminokat? Nagy hiba!

Nagyon nem mindegy, mivel veszünk be vagy öblítünk le bizonyos vitaminokat, például a kávé sem a legjobb választás.


Bár egy csésze kávé a legtöbbünknek fontos napindító ital, ha ilyenkor vesszük be a vitaminjainkat, lehetőleg ne ezzel tegyük. A koffein azt is befolyásolhatja, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok mennyire jól szívódnak fel a szervezetben.

Íme, hat olyan vitamin- és ásványi anyag, amit semmiképpen se teával vagy kávéval vegyünk be.

Vas

A vas nélkülözhetetlen a hemoglobin előállításához, amely a vörösvértestek fehérjéje, és amely segít az oxigénnek a tüdőből a test többi részébe történő szállításában. Kulcsszerepet játszik az energiatermelésben, a hormonszintézisben, az immunrendszer erősítésében és még az idegrendszer fejlődésében is.

Az angol Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) szerint azoknál a nőknél, akik a havi menstruációjuk alatt sok vért veszítenek, nagyobb a vashiányos vérszegénység kockázata, és szükségük lehet a pótlásra. A koffein azonban gátolhatja a vaspótlás felszívódását, és ugyanez vonatkozik az ételekben lévő vasra is. Tanulmányok kimutatták, hogy a kávé- és teafogyasztás gátolhatja az élelmiszerforrásokból származó vasat is, így ha valaki vérszegény vagy várandós, és azt szeretné, ha a vasszintje emelkedne, erre figyeljen oda.

Több tanulmány is megállapította, hogy a polifenolok, különösen a tanninok, a vaspótlással is bajt okozhatnak. Ezek a teában és kávéban található növényi vegyületek lényegében az emésztés során kötődnek a vashoz, csökkentve a szervezet által felszívódó mennyiséget. A koffeinmentes teára vagy kávéra való áttérés sem jelent megoldást, mivel a polifenolok továbbra is érintetlenek maradnak. Ez különösen igaz a növényi élelmiszerekben, például a diófélékben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a leveles zöldekben található, nem hem-vasra. Ennek oka a polifenol-tartalmuk, amely a nem hem-vasat olyan formába tudja alakítani, amely nem szívódik fel.

D-vitamin

A tudósok megállapították, hogy a D-vitamin több mint 200 gént befolyásol szervezetünkben. Egészségesen tartja immunrendszerünket, szabályozza nemi hormonjainkat, elengedhetetlen a szervezet számára a kalcium felszívódásához a csontok és fogak megerősítése érdekében és az alvás szabályozásában is kulcsfontosságú.

Az alacsony D-vitaminszint növeli az alvási nehézségek kockázatát, beleértve a rövidebb alvás időtartamát, a fokozott éjszakai ébredéseket és a késleltetett alváskezdetet.

Egyes tanulmányok azt is kimutatták, hogy a koffein által kiváltott csökkenést tapasztalhatunk a D-vitamin-receptorok expressziójában, ami alacsonyabb szintet okoz a több koffeint fogyasztóknál.

C-vitamin, B-vitaminok, magnézium és kálium

A C-vitamin segíti a szervezetet a porcok, szalagok, bőr és erek előállításához szükséges kollagén előállításában, segíti a sebgyógyulást is, és erős antioxidáns, amely megvédi a szervezet DNS-ét a káros szabad gyökökkel szemben.

A B-vitaminok a szervezet sejtjeinek (bőr-, vér- és agysejtek) fejlődését és a táplálék energiává alakítását segítik. Bár nagyon különböző a funkciójuk, a B-vitaminok (tiamin, riboflavin, niacin, pantoténsav, piridoxin, biotin, folsav és kobalamin) és a C-vitamin vízben oldódó vitaminok, vagyis a szervezet nem tudja tárolni őket, így könnyen elvesznek a vizelettel.

Mivel a koffein stimuláns, a vizelettermelést is fokozza, így egyes vitaminok és ásványi anyagok nem szívódnak fel olyan jól, mielőtt kiürülnének. Vizelethajtó hatása miatt a koffein növelheti a B-vitaminok és a C-vitamin kiválasztását, mielőtt a szervezetnek esélye lenne felszívni azok előnyeit. A koffeinnek hasonló a hatása az elektrolitokra, például a magnéziumra és a káliumra, olyan ásványi anyagokra, amelyek segítik az alvást, az anyagcserét, az egészséges szívműködést és a szervezet hidratáltságának fenntartását.

A vitaminkiegészítőket egy pohár vízzel érdemes bevenni, ha pedig nagyon kávéznánk, figyeljünk arra, hogy 30 percet hagyjunk legalább a koffein-és teafogyasztás és a vitaminok bevétele között. Kivételt képez ebben a vas, ennél egy-két óra szünetet kell hagyni a csésze kávé vagy tea, illetve a vitaminok bevétele között. Helyettük fogyasszunk narancslevet, mivel a C-vitamin segít a szervezetnek jobban felszívni a vasat.

(Glamour UK)

Nyitókép: Shutterstock