Nyers marhahús steak egy vágódeszkán rozmaringgal és fűszerekkel

Ez történik a szervezeteddel, ha minden nap vörös húst eszel

Néhány sovány húsfélét jó rendszeresen fogyasztani, a zsíros vörös húsok viszont már kevésbé.


Természetesen a vörös húsok is részei lehetnek a kiegyensúlyozott étrendnek, ha mértékkel fogyasztjuk őket. Nem minden hús egyforma, és egy adott hús tápanyagprofilja (különösen zsírtartalma és feldolgozottsága) határozza meg, hogy mennyire egészséges a mindennapi fogyasztása.

Az alábbiakban megmutatjuk, mit okozhat a vörös hús mindennapi fogyasztása.

1. Teltségérzet 

A hús természetesen fehérjeforrás, és a sovány húsok magas fehérjetartalmú, alacsony kalóriatartalmú ételek, amelyek jóllakottá tesznek. A sovány vörös húsok közé tartozik a darált marhahús, a szűzpecsenye, a körömpörkölt vagy steak és a bélszín steak.

2. Izmot építhet és javíthatja azok egészségét

A húsban lévő fehérje segíthet a fogyásban, valamint az izomtömeg építésében és fenntartásában. Egy 121 grammos grillezett szűzpecsenye például 255 kalóriát, 37 gramm fehérjét, 11 gramm zsírt és 0 gramm szénhidrátot tartalmaz az USDA (U.S. Department of Agriculture) szerint.

3. Javíthatja az anyagcserét

A fehérje mellett a vörös hús a B12-vitamin szilárd forrása. A B12-vitamin létfontosságú az anyagcseréhez, és túlnyomórészt állati eredetű élelmiszerekben található. A vörös húsokon kívül a B12-vitamin megtalálható a halakban, a baromfiban, a tojásban és a tejtermékekben is.

4. Fokozhatja a szív egészségét

A B12-vitamin a szív, az idegek és az izmok egészségéhez is elengedhetetlen. A marhamáj és a darált marhahús a legmagasabb B12-források közé tartozik, egy adag bármelyikből a napi érték 100%-át vagy annál többet is biztosít. A dolog azonban bonyolult: bár B12-tartalmuk segíthet a szívnek, a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása káros lehet a szív egészségére.

5. Az anyagcsere és az energiaszint megemelkedhet

A fáradtság és az energiahiány a vérszegénység gyakori tünetei, amely állapot akkor alakulhat ki, ha nem fogyasztunk elég vasat. A sovány hús remek vasforrás, és bár a vasat megtalálhatjuk növényi forrásokban is, például a babban, a spenótban és a borsóban, a szervezetünk jobban felszívja az állati eredetű vasat. Utóbbi kulcsfontosságú az anyagcsere és a szív egészsége szempontjából.

6. Növelheti a szívbetegség kockázatát

2022-től a szívbetegségek továbbra is a vezető halálok az Egyesült Államokban, és az Oxfordi Egyetem kutatói által a Critical Reviews in Food Science and Nutrition című szaklapban közzétett, 13 nagyszabású tanulmány 2021-es áttekintése összefüggést talált a több vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a szívbetegség fokozott kockázata között. A kutatás napi 50 grammnyi feldolgozott hús fogyasztását 18%-kal, további 50 grammnyi vörös hús fogyasztását pedig 9%-kal magasabb kockázattal hozta összefüggésbe.

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock