Fiatal nő fotelben ül és zenét hallgat

Nem érzed jól magad? Sokat segíthet, ha ezt a típusú zenét hallgatod

Egy új kutatás segítségével sikeresen megállapították, hogy mely zenetípusok befolyásolják negatív és pozitív irányba a hangulatunkat.


A vizsgálat során 220 embert kértek meg, hogy idézzenek fel egy szomorú emléket, és hogy milyen zenét hallgattak utána. Ebből hamar kiderült, hogy az emberek azt gondolják, hogy a szép, de szomorú zenék segíthetnek nekik felvidulni egy szomorú esemény után.

„Kutatásunk során azt találtuk, hogy az emberek zeneválasztása összefügg az egyén saját zenehallgatással kapcsolatos elvárásaival és a zenehallgatás rájuk gyakorolt hatásával”

– kezdte az eredmények ismertetését a tanulmány első szerzője, Dr. Annemieke van den Tol

„Az eredmények azt mutatták, hogy ha az egyének a szomorú zene hallgatásával hangulatjavulást akarnak elérni, akkor ezt valójában úgy érik el, hogy az elterelte a figyelmüket.”

Azonban az is kiderült a kutatás során, hogy azok az alanyok, akik a zenét azzal a szándékkal választották ki, hogy az emlékeket idézzen fel bennük, azokra negatív hatással volt és nem segített a jobb hangulat megteremtésében.

Tehát az sem mindegy, hogy a gondolatainkat elterelni szeretnénk, vagy pedig azzal a szándékkal választunk zenét, hogy az idézzen fel bennünk negatív emlékeket.

„Az a zenekiválasztási stratégia bizonyult a legjobb hangulatjavítónak, mikor az alany a zenét magas esztétikai értékűnek érzékelte.”

Így tehát összességében elmondható, hogy a szép, melankolikus zene segíthet a hangulatjavításban, azonban csak abban az esetben, ha a dal nem ébreszt fel bennünk rossz emlékeket.

Nyitókép: Shutterstock

(PSYBlog)