A korona egyik jelenete

Tények és fikció: mennyi az igazságtartalma A korona hatodik évadának?

A korona hatodik évada a Netflix-sorozat eddigi legvitatottabb része, amely Diána hercegné 1997-es korai halálát megelőző és az azt követő eseményeket mutatja be. De vajon mennyire pontos a sorozat?


A 2023. november 16-án bemutatott új szériája Diána feszült kapcsolatát vizsgálja a brit sajtóval, valamint rövid életű románcát a nemzetközi playboy Dodi Fayeddel. A Netflix a megjelenés előtt azzal nyugtatta a nézőket, hogy a témát „tisztelettel" kezelik majd, de tagadhatatlan, hogy ezeket a sorsdöntő pillanatokat kissé kényelmetlen nézni. Elizabeth Debicki színésznő egyenesen azt mondta, „elviselhetetlennek" találta az utolsó napok forgatását.

A korona egy fikciós mű, amely részben valós eseményeken alapul, de azokat lazán kezelik az alkotók. Hiszen bár a királyi család interperszonális kapcsolatainak egyes aspektusai dokumentáltak, intim beszélgetéseik nagy része az alkotók fejéből pattant ki − hiszen ezek az információk nagyrészt magánjellegűek.

Most az első négy epizód hat kulcsfontosságú pillanatába mélyedünk bele, amelyek nagyrészt Diána hercegnének az akkori Károly hercegtől való elhidegülése és a Dodi Fayeddel való kapcsolata körül forognak.

​1. Diána hercegné szelleme

A korona hatodik évadának eddigi legmeglepőbb pillanata Diána hercegné szellemként való bemutatkozása, aki a halála után beszélgetéseket folytat mind Károly herceggel, mind II. Erzsébet királynővel. A sorozat alkotója, Peter Morgan szerint ezt az elemet inkább „látomásnak" kell tekinteni, mint „szellemnek". A jelenés mégis spirituális területre terelődik, hiszen az új évad negyedik epizódjában egy megható interakciót láthatunk a néhai Diána és Károly herceg között.

Mindig is te voltál a legkedvesebb mindannyiunk közül

− mondja Károly. Erre ő így válaszol:

Tudod, hogy nagyon szerettelek, mélyen, fájdalmasan. Most már vége van. Mindenkinek könnyebb lesz, ha én már nem leszek. Ismerd el, ez a gondolat már megfordult a fejedben.

​2. Dodi menyasszonya a jachtján várakozott, amíg ő Diánát szórakoztatta

Bár úgy tűnik, hogy a hatodik évad első epizódjában bemutatott szerelmi háromszögben érintettek közötti intimebb beszélgetések kitaláltak, a történet lényege nagyon is igaz − legalábbis Dodi állítólagos egykori menyasszonya, Kelly Fisher szerint. A sorozatban Dodi egy ponton leleplezi, hogy Kelly egy szomszédos jachton ülve várja. Dominick Dunne, a Vanity Fair társasági riporterének beszámolója szerint Kelly „le volt sújtva és traumatizálva" Dodi bánásmódja miatt, azaz hogy elrepült St Tropezbe, hogy aztán egyedül várakozzon, miközben a férfi egy közeli hajón szerenádot ad új szerelmének, Dianának. Ám Dunne szerint a hercegné nem tudott Kelly létezéséről, akivel Dodinak közel egy éve volt kapcsolata.

​3. Diána hercegné és Dodi Fayed csókja

A korona, jelenetk\u00e9p

Fotó: Profimedia

A Dodi és Diána közötti csók, amelyet a paparazzik megörökítettek, és a királyi család legnagyobb szégyenére bejárták a bulvársajtót, a hatodik sorozat egyik kulcsmomentuma. De bár a csók és az azt követő médiacirkusz valóban megtörtént, a körülötte lévő körülmények nagyrészt kitaláltak. A felvételt Mario Brenna olasz paparazzi-fotós készítette, de az az elképzelés, hogy Dodi apja, Mohamed bérelte fel őt, „teljesen kitalált".

​4. Margit hercegnő egyedüli királyi családtagként vett részt Kamilla 50. szülinapi buliján

Igaz, hogy Kamilla 50. születésnapi buliját némileg beárnyékolta a Fayed családdal St Tropezben nyaraló Diána tudósítása, de a parti körül is akad néhány ellentmondás. A sorozatban Margit hercegnő az egyetlen, aki részt vesz a születésnapi partin, mivel a királynő akkoriban nem volt hajlandó támogatni Károly és Kamilla kapcsolatát. A valóságban azonban a Times királyi életrajzírójának, Sally Bedell Smithnek a beszámolója szerint nem volt ott. Az első epizódjában Károly megmutatja romantikus oldalát, és szenvedélyes köszöntőt mond Kamillának, Bedell Smith szerint azonban nem volt köszöntő. Az egyetlen személy, aki felszólalt az eseményen, Kamilla fia, Tom Parker Bowles volt, aki csak annyit mondott, hogy „Boldog születésnapot, mami".

​5. Károly herceg és Diána hercegné fegyverszünete

A második epizód egyik szívmelengető pillanatában Diána és Károly megható pillanatot osztanak meg egymással az utolsó találkozásukkor, és ígéretet tesznek egymásnak, hogy nemcsak a gyerekek, hanem saját maguk érdekében is „briliánsak lesznek a válásban". Valójában nem sok bizonyíték utal arra, hogy ez a meghitt pillanat valóban megtörtént.

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Profimedia