Egy Oscar-díj

Oscar-díjas filmek, melyek 2023-ban már nem kapnának elismerést​

Az évek múlásával bizonyos filmek nem úgy érvényesülnek, mint régen. Igaz ez az Oscar-díjas klasszikusokra is, melyek némelyikében ma már több megbotránkoztató, mély tartalmat lehet felfedezni. Alábbi cikkünkbe összegyűjtöttünk néhányat, amik 2023-ban már valószínűleg nem nyernének aranyszobrot.


1. Zöld könyv - Útmutató az élethez

A 91. Oscar-gála legjobb filmje ma már egyáltalán nem ugyanúgy érvényesül, ahogy azt a készítők szerették volna. A történet egy sötét bőrű, világhírű zongorista és az ő olasz-amerikai kidobójának szokatlan barátságáról szól. A művet elsősorban történelmi pontatlanságai miatt kritizálják, illetve azért, mert szimplán egy tanító figuraként tekintenek benne a színes bőrű szereplőre.

Egyetlen létjogosultsága a filmben sokak szerint annyi, hogy fehér társát jobb emberré tegye.

2. Mielőtt meghaltam

A főszerepben Matthew McConaughey látható, munkájáért pedig Jared Leto nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrot. A sztori főhőse egy AIDS-el diagnosztizált férfi, aki egyébként illegális gyógyszereket árusít ugyanebben a betegségben szenvedőknek. Az egyik transznem nő páciensét alakítja Leto.

A megjelenés óta nagy felháborodást keltett, hogy a magát ciszgendernek valló Leto kapta meg a szerepet, és nem egy transz színész. Emellett a karakter hasonlóképpen a fejlődés eszközeként van ábrázolva — az első ponthoz hasonlóan —, és nem egy háromdimenziós személyként.

3. Annie Hall

Az Annie Hall a filmtörténelem elengedhetetlen klasszikusa, mégis van vele egy kis probléma. Maga a film az 50. Oscar-gálán az öt jelöléséből négyet megnyert. A rendező Woody Allen botrányai viszont kihatottak a produkció későbbi megítélésére. Allen ellen adoptált lánya emelt vádat szexuális zaklatás miatt. Ezt az ügyet később az HBO Allen kontra Farrow című dokusorozata is kitárgyalta.

Újranézve a világhírű rendező munkáit, a szexuális erőszak és a molesztálás témaköre egy visszatérő elem bennük. Többek között az 1979 Manhattan-ben is a negyvenes éveiben járó karakter folytat viszonyt egy 17 éves gimnazistával. Megfigyelhető ez a tartalom továbbá a 95-ös Hatalmas Aphroditében, illetve az Annie Hallban is.

4. Amerikai szépség

A film későbbi újranézését jelentősen megnehezíti Kevin Spacey jelenléte, aki a főszereplőt játssza. A történet szerint a családapaként feltűnő karakter szerelmes lesz lánya fiatalkorú barátnőjébe. Bár maga a történet elítélendőként mutatja be ezt a vonzalmat, a színész botrányai beárnyékolják az egész sztori mondanivalóját.

2017 októberében Anthony Rapp színész állította, hogy fiatal pályakezdőként Spacey szexuálisan közeledett hozzá. Később többen is felszólaltak a témában hasonló tapasztalataikról.

5. A bárányok hallgatnak

Végül pedig Sir Anthony Hopkins klasszikus horrorfilmje. A bárányok hallgatnak a legjobb filmnek járó Oscart is elnyerte, azonban a gonosz karakter ábrázolása az utóbbi években nagy felháborodást keltett. A történet negatív szereplője egy tömeggyilkos, aki női áldozatainak a bőrét, illetve a megtartott ruháikat viselte magán. Bár a készítők nem a transzneműeket akarták ilyen módon ábrázolni, a sztori mégis félreértések alapjául szolgál.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Independent