Oscar--díjátadó szobra

Élőben néznéd az Oscar-díjátadót? Itt teheted meg!

Itt követheted élőben a gálát magyar idő szerint március 10. késő estétől.

Két hét múlva rendezik meg a 96. Oscar-díjátadót, amely jelöltjeinek teljes listáját itt gyűjtöttük össze.

Magyarországon a gálát a Disney+ streamingszolgáltatón lehet élőben követni gálát március 10-én. A stream a vörös szőnyeges közvetítéssel kezdődik 23:30-kor, a díjátadó pedig éjfélkor indul, írja a Roadster.

A díjátadót idén is Jimmy Kimmel Emmy-díjas talkshow műsorvezető és producer vezeti, immáron negyedik alkalommal.

A gála showrunnere és executive producere Raj Kapoor, további executive producereiMolly McNearney és Katy Mullan, a televíziós közvetítés rendezője pedig Hamish Hamilton.

Bár idén és jövőre még nem, de 2026-tól új kategóriát vezetnek be a díjátadón.

A szereplőválogatásért felelős szakemberek az elmúlt években kampányoltak azért, hogy ugyanolyan elismerésben részesüljenek, mint más filmes szakmák, például a hang, a jelmez, a haj és a smink.

Az Akadémia vezetői közleményükben úgy fogalmaztak, hogy a casting directorok alapvető szerepet játszanak a filmkészítésben.

Ez is érdekelhet: Nyilvános az Oscar-gála menüje: Ezt eszik majd a sztárok

A lépés annak ellenére történik, hogy az Akadémia az elmúlt években igyekezett lerövidíteni a gyakran több, mint háromórás díjátadót a nézők érdeklődésének fenntartása miatt.

A legjobb szereplőválogatás lesz az első új kategória a díjátadón a legjobb animációs film 2002-es bevezetése óta.

Jelenleg 23 díjat osztanak ki az Oscar-gálán, bár a közönség általában elsősorban a fődíjakra, például a legjobb filmre, a színészi kategóriákra és a legjobb rendezőre kíváncsi.

Nyitókép: Shutterstock