Egy ember sziklát tol felfelé a dombon

Hogyan szerezz motivációt és mivel küzdd le az üresség érzését?​

Ha úgy érzed, elakadtál az életedben, nincs olyan tevékenység, ami boldoggá tenne és semmittevésre pazarolod az idődet, akkor az alábbi cikkünkben megfogalmazott tanácsok neked szólnak. Így legyél céltudatos, motivált és kitartó minden nap!


Az elveszettség sok emberre jellemző állapottá vált a 2020-as korlátozások miatt tapasztalt társadalmi elszigetelődés, majd a mindennapi életbe való újbóli bekapcsolódás nehézségei miatt. Daniel Pink három létfontosságú elemet írt le ahhoz, hogy valaki visszanyerje a mindennapi motivációját.

Ezek az autonómia, a tudás megszerzése és a cél. Ez a három pont személyes fejlődéshez vezet és elégedettséget nyújt, valamint azt eredményezi, hogy az elvégzett munkánk mások számára is fontosak lesznek.

Bár Pink eredetileg arra összpontosított, hogy biztosítsa e hajtóerők jelenlétét a munkahelyeken, a pontjai mégis segíthetnek abban, hogy várakozással tekintsünk a napjaink elé.

​Az autonómia azt a vágyat jelenti, hogy az ember saját magától érje el a céljait, önálló döntéseket hozzon az életével kapcsolatban és határozattan döntsön hirtelen jött szituációkban is. Ehhez ajánlatos olyan emberekkel körbevenni magunkat, akik tisztában vannak a teljesítményeink értékével, valamint azzal is, hogy hibáinkból folyamatosan tanulunk.

Egy f\u00e9rfi fel\u00e9rt a szikla tetej\u00e9re

Fotó: Shutterstock

Önálló munka esetén egy kicsit más a helyzet, akkor ugyanis minden időt be kell osztani az energiaszinthez mérten. Fontos a rendszeres önvizsgálat, mivel unatkozás vagy szorongás esetén például egy gyors séta ismét felrázhat bárkit a feladatok elvégzése előtt.

A legtöbb ember tanulni és fejlődni akar. Az új ismeretek megszerzése viszont sokakat frusztrációval tölthet el, így fontos nagy figyelmet szentelni az apró sikereknek. Ez lehet pár új idegen szó megtanulása, néhány oldal elolvasása az aktuálisan megkezdett könyvből, vagy egy kisebb hasizom gyakorlat elvégzése a napi testmozgás kiegészítésére.

Végezetül pedig a cél az a tudat, hogy amit teszünk, az hozzájárul mások segítéséhez. Az ember statisztikailag nagyobb valószínűséggel áldoz időt és vállal kihívásokat, ha tudja, hogy az elérteknek súlya van. Mindenkinek a saját felelőssége, milyen kedvvel tölti el a napjait, ezzel a három ponttal viszont bármilyen munkából és helyzetből ki lehet hozni a maximumot.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Psychology Today