Könyvespolcon elhelyezett kamera beltérben

Az Airbnb betiltja a beltéri kamerákat

A vállalat kedden jelentette be, hogy a jövő hónap végén világszerte életbe lép a szolgáltatásukat használó bérleményeiken belül elhelyezett biztonsági kamerák tilalma.

A változtatásra az Airbnb biztonsági kamerákkal és egyéb eszközökkel kapcsolatos politikájának egyszerűsítésére irányuló erőfeszítések részeként került sor, valamint a közösség magánéletének előtérbe helyezése érdekében továbbra is – közölte a vállalat képviselője.

Az új irányelv április 30-án lép hatályba, így az ingatlantulajdonosoknak lesz idejük alkalmazkodni, és a továbbiakban az Airbnb azt állítja, hogy fellép azokkal szemben, akik megsértik az irányelveit, beleértve a házigazdák eltávolítását a platformról.

Az Airbnb korábban engedélyezte a biztonsági kamerák használatát a lakóhelyiségekben, például a folyosókon és a nappaliban – a hálószobákban és a fürdőszobákban nem –, azzal a feltétellel, ha a lakásban tartózkodókkal közölték ezt.

Foglalás előtt

Míg az Airbnb betiltotta a beltéri kamerákat, addig az ehhez hasonló Vrbo szabályzata nem, azonban kimondja, hogy nem lehet kamerákat elhelyezni olyan helyen, ahol az utazó észszerűen elvárhatja a magánélet védelmét, például a fürdőszobában vagy a hálószobában, és megköveteli, hogy minden kamerát, még a kültéren is, nyilvánosságra hozzanak. A Booking.com-nak ugyanez a szabályzata.

Foglalás előtt érdemes elolvasni a szállásadó által megadott összes információt bármelyik oldalon, amelyen keresztül foglalunk és ellenőrizni az oldal szabályzatát is. Ha kényelmetlenül érezzük magunkat egy cég kamerákra vonatkozó politikája miatt, akkor inkább máshol foglaljunk.

Természetesen, nincs garancia arra vonatkozóan, hogy a házigazda nyilvánosságra hozza, ha kamerák vannak az otthonában. Kent Moyer biztonsági szakértő, a Worldwide Protection Group elnöke azt tanácsolja, hogy emiatt teljesen kerüljük a nyaralóházakat.

Hozzátette, hogy ma már olyan eszközök állnak rendelkezésre, amelyek segítenek megtalálni a bérleményen belüli kamerákat.

Mit tehet a szállásadó

A legtöbb tulajdonos, aki kamerákat szerel fel a lakásában vagy házában, valószínűleg nem a vendégei után próbál kémkedni, a legtöbben csak aggódnak a tulajdonukért.

Bár az adatvédelmi törvények világszerte eltérőek, Moyer és más szakértők szerint nem jó ötlet kamerákat elhelyezni a gyanútlan vendégek megfigyelésére, mivel egy rossz kimenetelű eset miatt akár egy életre kitilthatják az Airbnb-ről vagy beperelhetik és büntetőeljárást indíthatnak ellene.