III. Károly király

Ezeket érdemes tudnod III. Károly király májusi koronázása előtt

Az Egyesült Királyság legújabb uralkodóját, III. Károly királyt idén koronázzák majd meg, ezzel kapcsolatban pedig nemrég adtak ki egy hivatalos nyilatkozatot. Mikre lehet számítani az eseményen? Milyen újítások várhatók a ceremóniában?


A Buckingham-palota nyilatkozata szerint Károly király koronázására május 6-án kerül sor a westminsteri apátságban, ahol a ceremóniát a hagyományokhoz mérten a canterburyi érsek vezeti majd. Legutoljára ilyen esemény hetven évvel ezelőtt történt, amikor 1953. június 2-án a 27 éves II. Erzsébet fejére került a korona.

Azóta számos dolog megváltozott a világban, melyekkel Károly király is tisztában van. Ezekhez igazodva számos modernizálást szeretne eszközölni az esemény menetében. Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy az Erzsébet királynő koronázásán részt vett 8 ezer meghívott vendég helyett most csak 2 ezer főt invitáltak meg.

Emellett a teljes ceremónia idejét is lerövidítették egyórásra. Na de mi értelme van ezeknek a változtatásoknak? Az Independent cikkében így idézték egy forrás szavait:

„A király nagyon is tisztában van a modern britek által érzett küzdelmekkel, ezért véghez fogja vinni azt a tervét, hogy bár a koronázási ceremóniája maradjon helyes és hű a múlt régóta őrzött hagyományaihoz, ugyanakkor reprezentatív legyen a modern világban élő monarchiára nézve is.

A király régóta az áramvonalas, karcsúsított monarchia híve, és ez a projekt minden bizonnyal az ő elképzelésébe illeszkedik.”
K\u00e1roly kir\u00e1ly

Fotó: Getty

Fontos még megemlíteni, hogy a koronázás néhány részletétől megszabadultak, hogy időt takarítsanak meg. Ebbe nem tartozik bele az uralkodó felkenése. Állítólag az öltözködési előírások is sokkal lazábbak lesznek, mint 70 évvel ezelőtt. Ez lehetőséget ad arra a meghívottaknak, hogy bíborvörös bársonyból és hermelinből készült fényűző ünnepi köntösök helyett öltönyben vegyenek részt az eseményen.

A szervezésből az uralkodó elsőszülött fia, Vilmos herceg is kiveszi a részét, hogy segítsen édesapjának, illetve, hogy tanuljon a saját jövőbeli ceremóniájára. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni. Ami még változtatás lesz, hogy III. Károly nem szándékozik többször is ruhát cserélni, mint ahogy azt anyja annak idején tette.

A ceremónia részeként a király a hagyományokhoz méltón felesküszik majd az anglikán egyházra, viszont Károly király korábban is elmondta, hogy egy olyan birodalmat akar vezetni, ahol minden vallást egyformán tiszteletben tartanak. Ehhez mérten feltehetően keresztény, muzulmán, zsidó, hindu és buddhista személyek is jelen lesznek az eseményen.

Az újdonsült uralkodó szerencsére megtartja majd az arany államkocsi megjelenését a koronázási menetben, ahogy az ilyen nagyszabású királyi eseményeken általában lenni szokott. Nem szabad elfelejtkezni arról sem, hogy II. Erzsébet koronázása volt az első ilyen alkalom, amit közvetítettek a televízióban, ehhez pedig feltehetően Károly is ragaszkodik.

Nyitókép: Getty