Vimos walesi herceg és Katalin walesi hercegné a Koreai Köztársaság elnökének és first ladyjének ünnepélyes fogadásán a londoni Horse Guards Parade-en, Angliában 2023. november 21-én

Újabb fotó készült Katalin hercegnéről –  most Vilmossal együtt

A walesi hercegnét Vilmos herceggel fotózták le, amint együtt távoztak a windsori kastélyból, néhány órával azután, hogy bocsánatot kért a vasárnap kiadott, némileg megszerkesztett fotójáért.


Vilmos walesi herceg hétfő délután a londoni Westminster Apátságba tartott a Nemzetközösségi Nap alkalmából tartott éves istentiszteletre, oldalán Katalin walesi hercegnével. A MailOnline híre szerint azonban Katalin egy privát találkozóra indult, nem tért még vissza királyi kötelességeihez januári hasműtéte óta, a Kensington-palota korábbi közleménye szerint csak húsvét után fog.

Vilmos valóban egyedül érkezett később a szertartásra, amelyen részt vettek a magas rangú királyi családtagok, köztük Kamilla brit királyné és Anna hercegnő is.

Az elmúlt napokban elég sok minden történt a walesi hercegi pár háza táján. Katalin hercegnét egy héttel ezelőtt látták először nyilvánosan mutatkozni, akkor egy autóban utazott édesanyja oldalán, az angliai Windsor kastély közelében.

A walesi hercegné december óta nem volt látható a nyilvánosság előtt, majd január 17-én derült ki, hogy tervezett hasi műtéten esett át. A Buckingham-palota januárban csak annyit közölt, hogy Katalin körülbelül két hétig marad kórházban, majd egészen húsvétig nem tudja folytatni a munkáját.

Február közepén a királyi szakértők úgy értékelték, hogy a hercegné egészségügyi állapota valószínűleg stabilan javul a műtétje óta, miután Katalin a lábadozás közben Norfolkba utazott, hogy Vilmos herceggel és gyermekeikkel töltse a félévi szünetet.

Nem sokkal később, vasárnap este megjelent az első hivatalos fotó is Katalinról a műtéte óta, a Vilmos herceg által készített fotón a walesi hercegné gyermekeivel látható.

A Nagy-Britanniában vasárnap ünnepelt anyák napja alkalmából közzétett fotót azonban néhány órával később több nemzetközi fotóügynökség is visszavonta, mivel aggályok merültek fel azzal kapcsolatban, hogy a képet „manipulálták”.

Kiderült, hogy Katalin szeretett volna egy kötetlen családi képet közzétenni, melyen kisebb módosításokat eszközölt – ezért nem állt jól Sarolta hercegnő kardigánjának ujjának egy része a képen.

Hétfő délután Katalin, Vilmossal közös, hivatalos X-oldalukon kért bocsánatot a szerkesztett fotóért.

„Mint sok amatőr fotós, én is kísérletezem időnként a szerkesztéssel. Szerettem volna bocsánatot kérni a tegnap megosztott családi fotó okozta zavarért”

– írta.

A PR-szakértők „hatalmas öngólnak” minősítették az anyák napi fotó körüli botrányt, és arra kérték a királyi hivatalnokokat, hogy adják ki a szerkesztetlen képet a közvélemény bizalmának visszanyerése érdekében. Bár a hercegné nyilvánosan vállalta a felelősséget a fotó megváltoztatásáért, a Kensington-palota közölte, hogy nem fogja újra kiadni a szerkesztetlen fotót.

Mark Borkowski PR-szakértő a Daily Mailnek elmondta, valószínű, hogy Katalin hercegné otthon, a számítógépen, a mesterséges intelligencia segítségével átszerkesztette a képet, de ha tényleg vissza akarják nyerni a bizalmat, akkor közzé kellene tenniük a szerkesztetlen fotót.

„Nem lehet olyan rossz, ha csak néhány finomítást végeztek rajta. Úgy vélem, megfeleltek a kihívásnak, és magyarázatként szolgáltatták a nyilatkozatot – a kérdés az, hogy a sok összeesküvés-elmélet mellett az emberek elhiszik-e ezt, és nem vagyok benne biztos, hogy el fogják hinni”

– fogalmazott.

Borkowski szerint az anyák napi fotó rávilágított a monarchia PR-problémájára.

„Ez a probléma, úgy tűnik, hogy a királyi család szívében jelenleg nem nagyon van egységes stratégiai gondolkodás, ami olyan problémákhoz vezet, hogy a PR szempontjából nagyon nehezen kezelhető szervezetről van szó. Ez egy rémálom, még az Eduárd edinburgh-i herceg heti 60. születésnapjával kapcsolatos puhább történetek sem találtak igazán visszhangra, mert senkit sem érdekelnek, a sztárok érdeklik őket, a mellékszereplők nem érdeklik őket, és ez jelenleg probléma. Nyomás alatt vannak, hatalmas nyomás alatt, ez egy hatalmas öngól.”

Királyi források hangsúlyozták, hogy ez 'egy amatőr, családi fotó, amelyet a walesi herceg készített'. Úgy tudjuk, hogy a képet a múlt héten készítették Windsorban.

Nyitókép: Profimedia