A Facebook, a Messenger és az Instagram ikonjai

Így készülj fel a következő Messenger vagy Insta leállásra

Március 5-én az egész világ kétségbe esett délután 17 óra körül, amikor hosszabb időre teljesen használhatatlanná váltak a Meta – azaz a Facebook, a Messenger és az Instagram – szolgáltatásai. A hiba azóta megjavult, nem árt azonban felkészülni más opciókkal ezekre a kihagyásokra. Íme 6+1 ingyenes alternatíva, ha leállna a Messenger vagy az Insta!


Az alternatívák

Viber: Ingyenesen letölthető számítógépre és telefonra egyaránt, valamint könnyű kezelőfelületével kiválóan alkalmas szöveges vagy képüzenetek küldésére amellett, hogy fel is hívhatjuk ismerőseinket.

Skype: A 2003 óta működő alkalmazás nevének hallatán sokunk egyből a videóhívásokra gondol. Ezentúl azonban szövegküldő funkcióval is bír a Skype, amit asztali gépünkre, tabletünkre és telefonunkra egyaránt letölthetünk.

Telegram: Ez az alkalmazás hosszú ideje használ titkosítást a végpontok között. Elsőként ajánlott a telefonunkkal regisztrálni, majd a webes felület is elérhető lesz, miután beolvastuk a QR-kódot.

Signal: Hasonlóan a Telegramhoz, ez az app is nagy hangsúlyt fektet a felhasználók személyes adatainak védelmére. Nem mellesleg nagyon hasonlít a felülete a Messengeréhez, így egyből el fogunk tudni igazodni a felületen.

Whatsapp: Talán mindegyik közül a legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazás, amely szöveges üzenetek, hang- és videóhívások küldésére is tökéletesen megoldást nyújt.

Discord: A gamerek körében elterjedt alkalmazás pc-s és mobilos felületen egyaránt használható. Bár ez a felület inkább nagyobb közösségek beszélgetésére lett kitalálva, megvan a lehetőség a privát chatelésre is.

SMS

Fotó: Shutterstock

SMS: Az előzőekkel ellentétben egy szöveges SMS elküldéséhez internetkapcsolat sem szükséges, ennél csak az a lényeg, hogy térerőnk legyen. Továbbá mindig is a legegyszerűbb alternatíva marad majd ez az opció, hiszen regisztrálni és letölteni sem kell semmit ahhoz, hogy használhassuk a mobiltelefonunk egyik alapfunkciójaként.

Új szereplő az üzenetküldő alkalmazások piacán

A Haszon magazin úgy értesült nemrég, hogy az X – korábbi nevén Twitter – jelenleg éppen egy levelezőrendszert fejleszt. Erről a platform tulajdonosa, Elon Musk egy bejegyzésben tett említést. Eszerint az új platform az XMail nevet kapja majd és célja az lesz, hogy konkurenciájává váljon a Gmail levelezőrendszernek.

Egyelőre azonban még a konkrét megjelenési időpont és az elérhető funkciók részletei kapcsán sincsen hivatalos közlemény. Mindenesetre mindenképp nehéz lesz tömegeket áttéríteni a régi megszokott rendszerről az ismeretlen, újabb felületre.


Nyitókép: Shutterstock