három lány összefogódzva nevet

7 ok, amiért nem baj, ha nem mindig kedvelnek minket

Nőként már fiatal korunktól kezdve arra tanítanak minket, hogy „viselkedjünk szépen". Nem meglepő, hogy állandó nyomás alatt érezzük magunkat, hogy mindenkiben jó benyomást keltsünk; arra nevelnek minket, hogy legyünk kedvesek és engedékenyek, akár a saját kárunkra is.


Ahogy Jane Fonda mondta egy nemrég készült interjúban a jó kislányok kondicionálásáról:

A jó kislányoknak nem szabadna ambiciózusnak, dühösnek vagy magabiztosnak lenniük.

Hogy segítsünk lerázni a saját jó kislányos kondicionálásodat, összeszedtünk pár okot, hogy miért nem baj, ha nem mindig kedvelik az embert.

​1. HA ELFOGADOD, HOGY NEM KELL MINDIG KEDVELNI TÉGED, KÖNNYEBBEN MONDASZ NEMET

Persze, jó dolog kedvesnek lenni, és a jócselekedetek szerotoninlöketet adó hatása nem megvetendő. Azonban nem véletlenül létezik a mondás: „a kisujjamat nyújtom, és az egész karom kell". Ha egy barátod, aki fontos számodra, szívességet kér tőled, valószínűleg érdemes megtenned. De ha egy barátom barátjának a nagynénjének a fiának van szüksége valamire, akkor tudnod kell nemet mondani, különben sosem lesz időd magadra.

​2. TÖBBET SEGÍTHETSZ AZ EMBEREKNEK, MINT GONDOLNÁD

Mindenkinek van egy olyan barátja, aki brutálisan őszinte, de akinek a véleményében bízol. És kihez fordulsz, ha segítségre van szükséged? Igen, őhozzá. Ha azt mondod az embereknek, amit hallani akarnak, az megkönnyíti az életedet. De valóban segít? Ha inkább arra koncentrálsz, hogy igazat mondj (természetesen kedvesen), akkor te leszel az, akit akkor hívnak, amikor valóban támogatásra van szükségük.

​3. VÁLTOZTATHATSZ A DOLGOKON

egy n\u0151 egyed\u00fcl \u00fcl a hegy tetej\u00e9n

Fotó: Unsplash

Ha megbékélsz azzal, hogy nem mindig szeretnek, magabiztosabban kiállhatsz azokért a dolgokért, amelyekben hiszel, anélkül, hogy aggódnál a társadalmi visszhang miatt. Lehet, hogy nem változtatod meg a másik véleményét, de magadat képviseled, és ha elég érthetően teszed, akkor lehet, hogy közben valaki másnak is megnyílik az elméje.

​4. ELHAGYHATOD A BULIT, HA UNALMASSÁ VÁLIK

A házigazda elájult a kanapén, a vécé elromlott, a tonik elfogyott. Ezen a ponton már tényleg nem számít, hogy a legjobb barátaid azt akarják, hogy maradj; ez a te időd, és megérdemled, hogy úgy töltsd el, ahogy jónak látod.

​5. LEVEZETHETED AZ ÉRZELMEIDET

Nem kell többé elfojtanod az érzéseidet, hogy aztán forró dühkitörésbe robbanj. Ha a kollégád folyamatosan aláássa a megbeszéléseket, vagy a barátod az utolsó pillanatban folyton lemondja a megbeszélést, mondd el, miért vagy elégedetlen. Persze, lehet, hogy ez kínos beszélgetésekhez vezet, de jobb egy nyugodt beszélgetés, mint egy veszekedés. Hagyd, hogy a dolgok ate feltételeid szerint derüljenek ki, és ne azért, mert az érzelmeid felülkerekedtek rajtad.

​6. MEG TUDSZ BIRKÓZNI A SIKERREL

egy boldog n\u0151 mosolyog a naplement\u00e9ben kalapban

Fotó: Unsplash

Szomorú igazság, hogy minél sikeresebb leszel, annál valószínűbb, hogy az emberek nem fognak kedvelni. Nem hazudnak, amikor azt mondják, hogy „a csúcson lenni magányos dolog". Könnyű neheztelni a nagy teljesítményűekre, de ha nincs bajod azzal, hogy nem mindenki kedvel, akkor tudod, hogy megbirkózol ezzel.

​7. TUDSZ PRIORITÁSOKAT FELÁLLÍTANI

Ha abba tudod hagyni az aggodalmaskodást, hogy mindenki kedveljen, könnyebben tudsz majd személyes szinten prioritásokat felállítani.

​8. INSPIRÁLHATSZ MÁSOKAT

Kire nézel fel? Azokra az emberekre, akik mindig mindent megtesznek, amit mondanak nekik? Vagy azokra, akik kockáztatnak, követik a megérzéseiket, és felborítják a status quót?

Forrás: Marie Claire UK

Nyitókép: Unsplash