egy rekonstruált régi kínai hajó

A világ legveszedelmesebb kalózkapitánya egy kínai nő volt

A 19. század elején, amikor kalózok uralták a Dél-kínai-tengert, volt köztük egy meglepő alak is: egy nő. Csing Shih egykor kurtizánként kereste a kenyerét, ám minden megváltozott, amikor 1801-ben feleségül ment a hírhedt kalózhoz, Zheng Yi-hez.


Csing Shih, Shi Yang néven született egy szerény jövedelmű Tanka családban, azaz családja a kínai partok mentén dolgozott kis vitorlás hajókon. A fiatal lány többféle munkával próbált megélhetést teremteni: a szexmunka mellett ő is dolgozott hajón, és szerencsejátékkal is próbálkozott. 1801-ben a hírhedt kalózparancsnok, Zheng Yi meglátta a 26 éves Ching Shih-et, és egyből lenyűgözte a lány szépsége és képessége, hogy hatalmat gyakoroljon összekapcsolt ügyfelei felett. Nem tudjuk pontosan, hogy a lány önként fogadta el a házassági ajánlatot, vagy Zheng Yi emberei végül erőszakkal elrabolták.

Ching Shih harc k\u00f6zben egy korabeli rajzon

Kép: Wikimedia

Az azonban biztos, hogy a nő azt állította, hogy csak akkor megy hozzá, ha a férfi a bevételeinek 50%-át és a kalózflottája feletti részleges irányítást neki adja. Zheng Yi beleegyezett, és összeházasodtak, majd két fiuk született. Ching Shih teljes mértékben részt vett a kalózkodásban és az alvilági ügyletekben a Vörös Zászló flottával, sőt, elkezdett új szabályokat bevezetni. Ezek közé tartozott a parancsok teljesítését megtagadók azonnali kivégzése, és azok büntetése, akik a női foglyokat megerőszakolták, vagy házassági hűtlenséget követtek el. A női foglyokkal tisztelettudóbban bántak, a hűséget és a becsületességet díjazták, és a flottát arra ösztönözték, hogy összetartó egységként működjön.

​A Vörös Zászló flotta lett a bolygó legnagyobb kalózflottája

Zheng Yi és Ching Shih közös parancsnoksága alatt a Vörös Zászló Flotta mérete és prosperitása robbanásszerűen megnőtt. Az új szabályok a jutalmazási rendszerrel kombinálva azt eredményezték, hogy a térségben számos kalózcsoport egyesült a Vörös Zászló Flottával. Ennek eredményeként a világ legnagyobb kalózflottájává váltak.

Zheng Yi azonban 1807-ben, 42 éves korában meghalt, és Ching Shih vezetése veszélybe került. Üzleti érzékét és Zheng Yi kapcsolatait felhasználva azonban sikerült megfékeznie más hajók hataloméhes kapitányait, és fogadott fiát, Cheung Pót állította a flotta élére. Kevesebb mint két héttel férje halála után Zheng Yi feleségül ment fogadott fiához, és Cheung Po iránta való hűsége nyomán ismét Ching Shih kezében volt a Vörös Zászló flotta irányítása.

Ching Shih vezetésével a Vörös Zászló Flotta újabb part menti falvakat foglalt el, és teljes ellenőrzést gyakorolt a Dél-kínai-tenger felett. Egész falvak dolgoztak a flottának, ellátva őket áruval és élelemmel, és minden hajót, amely át akart kelni a Dél-kínai-tengeren, megadóztattak. Gyakran fosztogatták a brit és francia gyarmatosítók hajóit is. Ő később úgy becsülte, hogy 80 ezer kalóz állt Csing Sih parancsnoksága alatt.

A kínai Csing-dinasztia persze véget akart vetni a Vörös Zászló flottának, és kiküldték a mandarin haditengerészet hajóit, hogy szálljanak szembe a Vörös Zászló flottával a Dél-kínai-tengeren, ám alig néhány óra múlva óriási vereséget szenvedtek. Ching Shih kijelentette, hogy a mandarin legénységet nem bünteti meg, ha csatlakoznak a Vörös Zászló flottához, mely lehetőséggel éltek is.

Azonban a flottát a portugál haditengerészet is újra megtámadta, és bár a portugálok korábban már kétszer is vereséget szenvedtek tőlük, most felkészülten, sok hajóval és fegyverrel érkeztek. Ennek eredményeképpen le isgyőzték a Vörös Zászló flottát. Csing Sih 1810-ben visszavonult, elfogadva a kínai kormány amnesztiaajánlatát, kegyelmet szerezve tengerészei számára is. Ching Shih fogadott fia, Cheung Po később a Csing-dinasztia Guangdong-i haditengerészetének kapitánya lett.

A jómódú asszony később Makaóba költözött, ahol szerencsejáték-házat nyitott, és a sókereskedelemben is részt vett, élete vége felé pedig egy bordélyházat is üzemeltetett. Békésen, 69 éves korában, családja körében halt meg. Így Csing Shih élete szegénységben kezdődött, de hírnévvel és jóléttel ért véget.

Forrás: History Hit

Nyitókép: Shutterstock