Anya és gyereke a repülőn, előttük étel

Ezeknek az ételeknek a fogyasztását érdemes elkerülni a repülőn

Köztudott, hogy a repülőút felboríthat bizonyos működéseket a szervezetünkben. Az alacsony légnyomás, a kiszámíthatatlan hőmérséklet és a csökkent oxigénszint mind-mind hatással lehetnek ránk. Éppen ezért nem mindegy, hogy mit fogyasztunk a repülés során.

A kabinnyomás általában repülés közben van a legnagyobb hatással az emésztésünkre, magyarázza Ellie Birch, a Holland & Barrett vezető táplálkozási szakértője. Sok utazó tapasztal puffadást a repülőgépeke – ennek oka a szakértők szerint az alacsony légnyomás és a testünkben kitáguló gázok közötti összefüggés.

„Előfordulhat, hogy hajlamosabbak vagyunk a puffadásra vagy a gázosodásra – gondoljunk csak arra, amikor a fülünk be-és kidugul a repülőn, az emésztőrendszerünk nagyon hasonló dolgot él át. A repülőgépeken az ételek is jellemzően ultra-feldolgozottak és alacsony tápértékűek. Az ételek általában kevesebb rostot, és több cukrot, sót és tartósítószert tartalmaznak, ami szintén emésztési problémákat okozhat”

– mondja Birch.

Milyen étel vagy ital fogyasztását kell kerülni a repülőn?

Birch szerint nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy másképp kellene étkeznünk a repülés során, de van néhány dolog, amit megtehetünk az emésztőrendszerünk hatékony működéséért. Például növeljük a vízbevitelt, mivel a repülőgépeken jellemzően kevesebb a páratartalom, ami gyorsabb kiszáradáshoz vezethet.

Hasonlóképpen, a dehidratáló hatású ételek és italok fogyasztását is érdemes kerülni. Az alkohol például eléggé dehidratáló hatású lehet, különösen, ha nem iszunk mellette elég vizet. Ha mégis innánk, válasszunk valami olyasmit, mint például egy egyszerű Bloody Mary – a paradicsomlé az elektrolitok forrása, valamint antioxidánsokban gazdag.

Hasonlóan dehidratáló hatású lehet a kávé, ráadásul a koffein stimuláns, serkenti az idegrendszert és az agyat, és növeli az olyan hormonok termelését, mint az adrenalin. Bár ez nem feltétlenül rossz dolog, de ha amúgy is szorongunk a repülőn, akkor érdemes a koffeines italokat kerülni.

Kerüljük emellett a sós ételek fogyasztását is, mivel a túl sok só súlyosbíthatja a kiszáradást, ami fejfájást, fáradtságot és agyi ködöt okozhat. A legjobb, ha a hozzáadott sót nem tartalmazó snackeket választunk. Az ultra-feldolgozott ételek gyakran magas sótartalmúak, ezért friss, teljes értékű élelmiszerekre összpontosító étkezést válasszunk utazás előtt és a repülőn.

A legjobb, ha valami könnyű és könnyen emészthető ételt fogyasztunk a repülőút előtt, például antioxidánsokban gazdag, összetett szénhidrátokkal, például teljes kiőrlésű gabonával készült ételt. Ideális választás még a gyümölcsök, diófélék és magvak, étcsokoládé és a zabpehely is.