egy lány a repülőn az ablak mellett üül és kifele néz

Erre az egy dologra figyelj, ha ablak mellett ülsz a repülőgépen

Ha azt hitted, hogy a turbulencia, egy mosdószerencsétlenség vagy a folyosón végigrobogó ételhordó kocsi által okozott ütés a legijesztőbb dolog a repülőn, sajnos ki kell ábrándítsunk.


A repülőgépen utazókat fenyegető legnagyobb veszélyt egy olyan dolog jelenti, amelyre a legtöbb utas valószínűleg soha nem is gondolt volna.

Ez pedig nem más, mint az UV-sugárzás, amely annál súlyosabbá válik, minél közelebb kerülünk a naphoz.

Talán nem is gondolnád, de azok az apró repülőgépablakok több mint elég napot engednek be ahhoz, hogy komoly károkat okozzanak, ahogy arra a héten az egykori légiutas-kísérő, Kayla egy TikTok-videóban rávilágított.

Az UV ott fent olyan magas, hogy vallásosan hiszek a naptej felkenésében a repülés előtt és közben is

− mondta a nézőknek.

A rendszeresen repülők megdöbbentek a felfedezésen, és megfogadták, hogy legközelebb, ha ablakos ülésen ülnek, fényvédőt fognak alkalmazni.

@kayla.zck We need to be onto this🫶 #travelvlog #travelsecrets #cabincrewstories #skincaretips #sunscreen ♬ original sound - kayla
Szóval így kapok mindig rejtélyes leégést az utazási napokon

− vallotta be egyikük. Kayla figyelmeztetésének hitelességét Dendy Engelman, okleveles kozmetikai bőrgyógyász és sebész is megerősítette, elmondva, hogy az ultraibolya (UV) sugárzás intenzitása valóban magasabb a repülőn, és növeli az utazók bőrkárosodásának kockázatát.

Hangsúlyozta, hogy az ózon, amely általában az UV-sugarak elnyelésével védi a bőrt, a nagyobb magasságokban vékonyabb.

Egy másik orvos, Brendan Camp is elmondta, hogy a levegőben „több UV-sugárzás hatolhat át a légkörön, ami potenciálisan fokozott kockázatot jelent a bőrünk számára".

Egy 2015-ös kutatás szerint azok a pilóták, akik 56 percig repültek 9000 méter magasan, ugyanolyan ultraibolya sugárzásnak voltak kitéve, mintha 20 percig szoláriumoztak volna.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a pilóták és a repülőszemélyzet körében kétszer nagyobb a melanoma kialakulásának valószínűsége, mint a lakosság körében. Míg az üveg jól blokkolja az UVB-sugarakat, ugyanez nem mondható el az UVA-sugarakról. Az UVA az, ami a repülőgépen tartózkodókat bombázza, és bőröregedéshez, ráncokhoz és leégéshez vezethet.

Az összes UV-sugárzást blokkolták az autók szélvédői, de az oldalsó és hátsó ablakok nem, ezért a szakértők arra biztatják az embereket, hogy mindig használjanak naptejet, ha várhatóan napfénynek vannak kitéve.

Forrás: NY Post

Nyitókép: Getty Images