Vonaton sminkelő nő, az ablakot használja tükörnek

Nem engedélyeznék a nőknek a vonaton sminkelést ebben az országban

Heves visszatetszést és szexizmusról szóló vitát váltott ki egy kínai állami vasút reklámvideója, amelyben arra kérte a nőket, hogy ne sminkeljék magukat a vonatokon.

Szombaton a kínai vasút által készített videó volt a legtöbbet keresett, legtöbbet olvasott és legtöbbet vitatott elem a Weibón, a kínai Twitter-szerű közösségi médiaplatformon – két hónappal az eredeti közzététel után.

A poszt dühös fogadtatása egy szélesebb körű feminista mozgalom közepette történt, amely nagyobb nemi egyenlőséget követel az 1,4 milliárd lakosú országban, ahol gyakran még mindig a férfiak uralják az igazgatótanácsokat és a legfelsőbb kormányzati szerveket, és ahol a múltban a feminista mozgalmat gyakran cenzúrázták.

A videó a vasút azon kampányának része lehet, melynek célja az utasok antiszociális viselkedésének visszaszorítása. Az ezzel kapcsolatos további posztokban arra utasították az embereket, hogy ne szemeteljenek, ne foglalják el mások helyét, és ne beszéljenek túl hangosan.

A júliusban közzétett videón egy elegánsan öltözött nő látható, amint egy nagy sebességű intercity vonat fülkéjében ülve sminkeli magát. A nőt eközben megzavarja egy férfi a szomszédos ülésen, aki megkocogtatja a vállát, majd láthatóvá válik a férfi arca, melyet beborít a nő alapozója.

@k0pinions #China #railway #douyin #promotionalvideo #ettiquette #women #makeup #travelguide #weibo #video #news ♬ original sound - Kopinions
„Nincs szükségem sminkre, szépségem”

– mondja a férfi a nőnek, aki bocsánatot kér, és segít lemosni a festéket.

A körülbelül egyperces videó heves vitát váltott ki, szombatra a hozzá kapcsolódó hashtag 340 millió megtekintést és 20 ezer kommentnél tartott. A videót sokan bírálták amiatt, hogy sértő.

Miért kell egy ilyen nemközpontú, a sminkelő nőkre összpontosító esetnek lennie, hogy a civilizálatlan viselkedést illusztrálja?

– kérdezte egy Weibo-felhasználó.

Mások megvédték a sminkelés jogát, mivel szerintük abban nincs semmi civilizálatlan, míg volt, aki azt kérdezte,

A következő lépés az lesz, hogy egyszer és mindenkorra betiltják a nők vonatokon való közlekedését?

A CNN megkereste a China Railway-t hogy kommentálja a hírt. A kínai tisztviselők megpróbálták megvédeni a hirdetést, és az állami média által terjesztett kommentárban felszólították az embereket, hogy ne értelmezzék túl a hirdetést, és azt állították, hogy az ábrázolthoz hasonló sminkelési incidensek a leggyakoribb panaszok közé tartoznak.

A szövegben ugyanakkor elismerik, hogy vannak rosszabb viselkedések is, például a túl hangos viselkedés vagy egy másik utas helyének az elfoglalása.

„A videó kiadója nem arra kéri az embereket, hogy ne sminkeljék magukat a vonaton, hanem, hogy az ingázás civilizált formáját szorgalmazzák, és vegyék figyelembe a többi utas érzéseit”

– áll a közleményben.

A helyi sajtó megkeresésére a China Railway ügyfélszolgálatűnak munkatársai elmondták, hogy a vonatokon nem tilos a sminkelés.

(CNN)

Nyitókép: Shutterstock