Papír szívószálak rózsaszín és kék háttéren

A papír szívószálak is komoly problémát jelenthetnek

Bár jobb, mint a műanyag, de a papír szívószál mégsem olyan jó ökológiai megoldás, mint azt korábban sokan remélték.

Amellett, hogy a papír szívószálak könnyen és gyorsan elfonnyadni bármilyen folyadékban, egy új kutatás szerint alacsony mennyiségben örök vegyi anyagokat tartalmaznak.

Hogy ez milyen hatással van az italt fogyasztók egészségére, nem tudni, de mivel az örökó vegyi anyagok, azaz a perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS) évszázadokba telhet, mire a környezetben lévő koncentrációjuk töredékére bomlanak le, a papír szívószálak nem feltétlenül biológiailag lebomlóak.

Sőt, a belgiumi Antwerpeni Egyetem tudósai szerint a műanyag néhány növényi alapú és környezetbarát alternatívája csendben hozzájárulhat a PFAS-szennyezéshez.

A kutatók 39 különböző, műanyagból, papírból, üvegből, bambuszból vagy rozsdamentes acélból készült szívószál márkát vizsgáltak, és szinte minden anyagban PFAS-t találtak, kivéve a rozsdamentes acélt.

Manapság sok termék készül PFAS-szal – egy 15 000 szintetikus vegyi anyagból álló csoporttal, amelyek közül néhány elég magas koncentrációban mérgező lehet az állatok és az emberi egészségre.

A tudósok még csak most fedezik fel azt, hogy milyen szinteken emelhetik az egészségügyi kockázatokat a környezetünkben lévő örökkévaló vegyi anyagok, de mivel a környezetben és az állatok szervezetében felhalmozódhatnak, attól tartanak, hogy még az alacsony szintű szennyezés is visszahat ránk.

A műanyagcsökkentés csak abban az esetben segíthet, ha az alternatívák PFAS-mentesek. Ahhoz azonban, hogy a papír- és bambusz szívószálak víztaszítóvá váljanak, sok gyártó PFAS-t ad hozzájuk, vagy olyan újrahasznosított anyagokat használnak, amelyek már eleve örök vegyi anyagokat tartalmaznak.

2021-ben az Egyesült Államokban a tudósok elsőként mutatták ki a PFAS-t a növényi alapú szívószálakban. Ez arra utal, hogy a fogyasztók eddig meghatározatlan mennyiségű PFAS-t vehetnek magukhoz.

Belgiumi kutatók, akik most ugyanezt találták, vizsgálatukban nagyfelbontású tömegspektrometria segítségével 20 papír szívószál, 5 üveg szívószál, 5 bambusz szívószál, 5 rozsdamentes acél szívószál és 4 műanyag szívószál kémiai összetételét elemezték, melyekben 29 különböző PFAS-t kerestek.

A kutatók kettő kivételével minden papír alapú szívószálban kimutatták a PFAS-t, bár a koncentrációk meglehetősen alacsonyak voltak, és a termékek között nagy különbségek mutatkoztak. Három műanyag szívószál márkában, két üveg szívószál márkában és négy bambusz márkában is kimutatták az örökk vegyi anyagokat.

A leggyakrabban kimutatott PFAS, a perfluoroktánsav (PFOA), melyet a legtöbb országban 2020-tól betiltották, az állatok szervezetében felhalmozódhat, ahol bizonyos koncentrációban negatívan hat a fejlődésre és a szaporodásra.

Thimo Groffen, az Antwerpeni Egyetem környezetvédelmi tudósa elmondta, hogy bár önmagukban nem károsak, a PFAS-ek kis mennyisége hozzáadódhat a szervezetben már jelen lévő vegyi terheléshez.

A szívószálak használata után is megmaradhatnak bennük a szennyező anyagok. Ha a szívószálakat újrahasznosítják, a vegyi anyagok egy új termékbe kerülhetnek, ha pedig a szívószálak a hulladéklerakóba kerülnek vagy elégetik őket, a vegyi anyagaik elterjednek a szélben vagy a talajban.

A lehetséges környezeti vagy egészségügyi hatások miatt aggódó fogyasztóknak Groffen azt javasolja, hogy rozsdamentes acél szívószálakat használjanak, vagy semmilyet se.