Üzenetbuborék szívvel, felé nyúló női és férfi kéz - randi appok

Szándékos függőséget okoznak a társkeresők?

A Tinder, a Hinge és a League nevű társkereső alkalmazásokat birtokló anyavállalat, a Match ellen benyújtott csoportos kereset azzal vádolja a társkereső alkalmazások óriását, hogy szándékosan teszi függővé a felhasználókat az alkalmazások használatára.

A Kaliforniában benyújtott kereset azzal érvel, hogy a Match olyannyira játékossá teszi az alkalmazásait, hogy azok függőséget okoznak, ami végső soron elriasztja a felhasználókat attól, hogy lemondjanak az offline romantikus kapcsolatokat tartsanak fenn.

A benyújtott kereset szerint az alkalmazások üzleti modelljei a hibásak.

„A Match szándékosan tervezi a Platformokat addiktív, játékszerű tervezési jellemzőkkel, amelyek a felhasználókat egy örökös fizetős hurokba zárják, amely a vállalati profitot helyezi előtérbe a marketingígéretekkel és az ügyfelek kapcsolati céljaival szemben”

– olvasható a beadványban.

A keresetet Ryan Clarkson, a technológiai óriásokat perelni akaró Ryan Clarkson ügyvéd nyújtotta be, akinek cége külön csoportos kereseteket is vezet az OpenAI és a Google ellen.

A Match szerint a kereset hamis, az ügy pedig nevetséges és nulla értéke van.

„Üzleti modellünk nem a hirdetési vagy elkötelezettségi mérőszámokon alapul. Aktívan arra törekszünk, hogy az emberek minden nap randevúkra járjanak és elhagyják az alkalmazásainkat”

– írja közleményében a Match közleménye.

A szakértők aggodalmukat fejezték ki ezzel kapcsolatban a per jogi megalapozottságát illetően.

Jo Hemmings brit pszichológus és párkapcsolati coach a Washington Postnak elmondta, hogy a per kicsit abszurd, azzal érvelve, hogy a felelősség a kötelező alkalmazáshasználatért a felhasználó kezében van.

Más szakértők azonban nem utasítják el a per állításait.

„Azáltal, hogy eltéríti az agy jutalmazási rendszerét, amely a dopamin rövid távú hatását előnyben részesíti a hosszú távú jutalmakkal szemben, a társkereső alkalmazások kialakítása arra ösztönöz minket, hogy folytassuk a játékot. Olyan ez, mint a gyorsételek gyors megjavítása, nem pedig egy igazi étkezés”

– mondta Mia Levitin irodalomkritikus.

A közvélemény széles körben megállapította, hogy a közösségi médiaplatformok és az okostelefonok függőséget okoznak. De az egy dolog, hogy felismerjük a függőséget okozó mintákat, más dolog bizonyítani, hogy egy platform szándékosan cselekszik ezek fenntartása érdekében.

Annak ígérete, hogy a következő legjobb randi egy ujjmozdulattal elérhető, csábító. Mégis, egy olyan világban, ahol az algoritmusok látszólag végtelen választékot kínálnak a cipőtől a partnerekig mindenben, úgy tűnik, sokan magányosabbnak érzik magukat, mint valaha.

(Futurism)

Nyitókép: