Két kisgyerek áll téli ruházatban a hóban

Téli nyaralás a gyermekeddel – mire kell odafigyelned?

Síüdülés egy kisgyerekkel – hol kezdjük a felkészülést? Míg a reklámok elhitetik velünk, hogy mindez csak móka és kacagás, addig a picikkel való téli vakáció valósága kevésbé fényes: a dührohamok, az alváshiány, az új környezet gyorsan igazi rémálommá változtathatja a jól megérdemelt szünidőt! Tehát gondoskodjunk arról, hogy a lehető legjobban felkészüljünk a következő téli családi pihenőre. A következő cikkben exkluzív betekintést és tanácsot adunk a kisgyermekekkel töltött téli vakáció tökéletesítéséhez.


Válasszunk nyaralási módot és helyet a kisgyermek igényei szerint!

A kisgyermekeknek rutinra és rituálékra van szüksége ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat. Ha kivonjuk őket a mindennapi rutinból, a picik szorongást és stresszt érezhetnek. Nyaraláskor a gyermek aspektusából érezhető duzzogás és összeomlás gyakran azt jelenti, hogy „Segítség, megrémültem ettől a változástól!”. Ne felejtsük el, hogy a reklámokban szereplő tökéletes családok nem léteznek, ne is akarjunk közéjük tartozni! Engedjük le egy kicsit a mércét, amikor a kisgyermekünkkel – és végső soron saját magunkkal – szembeni elvárásainkról van szó. Válasszunk helyet és utazási módot ezek szerint. Minél rövidebb a repülés, annál jobb, kulcsfontosságú az alvási idősávhoz kalibrált repülési idő és a családbarát régiók, a megfelelő hálószobák, a gyerek igényeihez igazított szórakozási lehetőségek és az olyan országok, ahol a lehető legkisebb időzónabeli különbség van. Végül fontoljuk meg a megfelelő szállást a kisgyermek számára. Érdemes lehet inkább faházat vagy apartmant foglalni ahelyett, hogy szállodai szobát választanánk – az extra hely és a privát szféra azt jelenti, hogy a gyermek vadulhat anélkül, hogy a többi vendég stresszkelésével kellene számolni. Fontos a megfelelő csomagolás is, amihez a Sportano optimális felszereléseket kínál: https://sportano.hu/poggyasz-es-szallitas/turista-vesek-es-tasakok.

Kulcsfontosságú a csomagolás átgondolása

Minél több időt fordítunk a tervezésre és az optimális csomagolásra otthon, annál jobb. Az éjféli kötelező kiruccanások egy speciális tej vagy csecsemőknek szánt paracetamol megtalálására kicsit sem szórakoztatóak. Tegyünk be annyi otthon használt gyógyszert, krémet, köztük fényvédőt is, amennyit csak el tudunk képzelni. Természetesen a tudatosan kalkulált ruházati repertoárral együtt – vigyünk sok meleg réteget, hogy minden eshetőséget lefedjünk. Ne feledkezzünk meg a téli csizmák és hótaposók eshetőségéről sem, amihez a Sportano szintén számos ajánlattal kecsegtet: https://sportano.hu/gyermek-teli-csizmak-es-hotaposok. Pakoljuk be a kicsi kedvenc puha játékait és a kényelmi tárgyait: takarókat, még a párnáját is, hogy jól aludhasson, néhány szeretett könyvet és játékot, valamint a zenét vagy a fényműsort, amit lefekvéskor használunk.

Étkezés külföldön

A kisgyermekek és a kalandos gasztronómia nem azok a dolgok, amelyek általában együtt járnak. Ne stresszeljük az étkezésüket egy téli vakáció eltöltésekor sem. Nem baj, ha csak fehér vagy sárga ételeket eszik: minden kisgyermek természetesen neofóbiás. Ez azt jelenti, hogy genetikailag úgy vannak bekötve, hogy megtagadjanak minden új élelmiszert. A természet okos furcsaságában ez a vonakodás bármi újszerű kipróbálásától megvédi a kisgyermeket azáltal, hogy megakadályozza, hogy véletlenül elfogyasszon valamit, ami mérgező lehet.

Határok és következetesség

Bár a vakáció általában a kikapcsolódás és a szabadság ideje, vajon ugyanez vonatkozik a fegyelemre is? Kötelezően igent kell mondanod olyan dolgokra is, amelyekre általában nemet mondanál? Meg kell venni mindent, amit a lurkó kér? Természetesen nem! Persze, az ünnepek remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a kicsik nagyobb autonómiát szerezzenek maguknak, azonban ez nem jelenti azt, hogy mindenben engedned kell. A kisgyermekeknek határokra és legfőképpen következetességre van szükségük tőled. Neked is korlátokra van szükséged, hogy biztonságban tartsd őket, nekik pedig szükségük van a te határaidra, hogy biztonságban érezzék magukat. Csak ügyelj arra, hogy a lehető leggyengédebben és könyörületesen fegyelmezz.

Az ünnepek túl drágák és értékesek ahhoz, hogy stresszesen és fáradtan töltsük őket. Ha észszerű ötletekkel állunk elő, reálisan fogalmazzuk meg az elvárásokat, és egy jó partnerrel működünk együtt – https://sportano.hu/rolunk – az biztosan segít, hogy minden a lehető legjobban zökkenőmentes legyen a nyaralásban.

Gyerek r\u00f3zsasz\u00edn kab\u00e1tban j\u00e1tszik a h\u00f3ban

(X)