Stonehenge

3 híres történelmi helyszín, amit már nem látogathatunk meg turistaként

A történelmi látványosságok népszerűsége sok hátulütővel is jár, főleg, hogy a nemzetközi utazások száma mostanra nagyjából visszaállt a világjárvány előttire.


Nemcsak a történelmi helyszínekre látogató turisták szemetelése, de a közszolgáltatások illetve a vízellátás nagyobb igénye is aggodalmakat kelt. Ezek és további turisztikai hatások világszerte a történelmi helyszínek látogatásának korlátozásához, vagy a hozzáférés teljes megszüntetéséhez vezettek. Mutatunk 3 olyan közkedvelt helyszínt, amit sajnos már nem tekinthetünk meg odalátogatóként.

​1. Stonehenge

Stonehenge-n\u00e9l \u00fcnnepl\u0151 t\u00f6meg

Fotó: Profimedia

A Stonehenge-et, ezt az 5000 éves, titokzatos, kör alakú, oszlop és karzat formájú kövekből álló képződményt egykor körbe lehetett járni. Az 1890-es években gyakran összegyűltek itt az emberek, hogy megünnepeljék a nyári reggeleket. Sőt, a látogatóknak vésőt is adtak, hogy hazavihessenek egy darabot az emlékműből. A vésőket aztán 1900-ban betiltotta Sir Edmund Antrobus, a Stonehenge földjeinek tulajdonosa, hogy megvédje a helyet a romlástól. Ennek ellenére, mivel évente 815 ezer ember látogatta meg a Stonehenge-et, a fű kezdett kiszáradni a helyszín körül. Ráadásul a turisták szemetet hagytak maguk után, ami elcsúfította az emlékművet.

1977-ben a Stonehenge-et elkerítették, de a vandalizmusnak sajnos ez sem vetett véget.

​2. Lascaux-i barlangi festmények

Lascaux-i barlangrajzok

Fotó: Profimedia

1940-ben négy francia tizenéves követte az egyik fiú kutyáját, Robót egy barlangba. A barlang mélyén festményeket és véseteket találtak, amelyek körülbelül 15-17 ezer évvel ezelőttre nyúlnak vissza. A festmények barna, fekete, vörös és sárga színű festékekkel állatokat ábrázoltak; szarvasokat, lovakat, teheneket, macskákat és szarvasmarhákat, illetve egy madárfejű férfit. A falakon mintegy hatszáz kép és 1500 egyedi véset található, a barlang vallási helyszín és vadászati központ lehetett. A helyszín 1948-ban nyílt meg a turisták előtt, és hamarosan naponta akár 1500 ember is ellátogatott a barlangokba.

A turisták bejutását azonban 1963-ban, alig húsz évvel a felfedezés után megszüntették, mivel a tömegek károkat okoztak a barlangban.

A sok ember a hő, a páratartalom és a szén-dioxid szintjének emelkedését jelentette a barlangban, ami penész- és gombásodáshoz vezetett, veszélyeztetve a barlangfestményeket.

Ráadásul a fény hatására a festékek kifakultak, élénk, vibráló színeik elmosódtak, így a barlangot lezárták. Azóta készítettek egy másolatot a festményekből, melyek szabadon megtekinthetők.

​3. Notre Dame, Párizs

Notre Dame

Fotó: Profimedia

A Notre-Dame székesegyház a 12-14. század óta vonzza a látogatókat. A turisták végigsétálhattak a folyosókon, közel kerülhettek az oszlopokhoz, szobrokhoz, felfedezhették a kriptákat és sírokat, sőt, a 387 lépcsőn fel is mászhattak a katedrális tetejére, hogy onnan tekintsenek le a városra. A gótikus csoda azonban 2019 áprilisában nagy csapást szenvedett. Egy tűzvész megrongálta a székesegyházat, tönkretette a tetőzetét, megrongálta a benne rejtőző történelmi műtárgyakat, és egy tornya is leomlott. A helyreállítási munkálatok miatt a helyszín nagy részét le kellett zárni a turisták elől. 2023 decemberében a tornyot a helyére emelték.

A székesegyház várhatóan 2024 decemberében nyitja meg újra kapuit.

Forrás: History Collection

Nyitókép: Shutterstock