egy nő ül az ágyon, mögötte magyaráz egy férfi

A váláshoz vezető 3 leggyakoribb ok, ami még menthető lenne

A párkapcsolati tanácsadásra érkezők gyakran beszélnek arról, hogy állandóan veszekednek és teljesen elzárkóznak egymás elől érzelmileg. És ami még rosszabbá teszi a helyzetet, hogy már régebb óta nincs köztük testi intimitás.


Ezek történetesen a válás leggyakoribb okai közé tartoznak. A sok sérelem, düh és frusztráció viszont azt jelezheti, hogy mindezek alatt a pár még mindig mélyen szerelmes. Egy kis segítséggel sok pár képes hasznosítani a frusztrált érzelmi szükségleteket, és motiválni magukat arra, hogy helyrehozzák a megszakadt kapcsolatot. Annyit kell tenniük, hogy a jelenleg frusztrációra fordított energiát közvetlenül a mély érzelmi és fizikai intimitás újbóli kiépítésére, valamint a kommunikációs készségeik és a kapcsolatuk javítására fordítják, vallja David Akiva párterapeuta. Megosztotta velünk a válások 3 leggyakoribb okát is, melyeket lehet orvosolni egy kis odafigyeléssel. Íme!

​1. A házastársad inkább a legjobb barátod, mint a szeretőd

Ez jelezheti azt, hogy még mindig mélyen szerelmesek lehettek egymásba. Kérdezz meg bármelyik boldog párt, akik évtizedek óta együtt vannak, mi a tartós kapcsolat titka. Mindketten azt fogják mondani, hogy az egész arról szól, hogy a legjobb barátokként látják és kezelik egymást. Az egyik legnagyobb, de legkönnyebben kijavítható kapcsolatromboló feltételezés, hogy a szerelemnek mindig szenvedélyesnek és mámorítónak kell lennie, mint a kapcsolat elején.

Az első néhány hónap vagy egy év után normális, hogy a mézeshetek fázisa elszáll, és beköszönt a „legjobb barátom” fázis. Tehát igen, a partnered a legjobb barátod, de ez még nem ok a szakításra. Ez azt jelenti, hogy még mindig szeretitek egymást, még akkor is, ha változtatásokra van szükség a kapcsolatotokban. Egy kis munkával mélyebb lesz a romantika, mint amit valaha is tapasztaltál.

​2. Kevés vagy egyáltalán nincs intimitás köztetek

Ha vissza akarod szerezni az intimitást a kapcsolatodban, vissza kell szerezned a szerelmet a szerelmi életedbe. Ilyen egyszerű. A kutatások azt mutatják, hogy a nők számára az érzelmi intimitás a testi beteljesülés kulcsa. A Pennsylvania Állami Egyetemen végzett tanulmány mögött álló kutatók megállapították, hogy „a szeretet fizikailag élvezetesebbé tette az intimitást” a nők számára, és hogy azok, „akik szerették a partnerüket, azt is elmondták, hogy kevésbé érezték magukat gátlásosnak és hajlandóbbnak az intimitás felfedezésére”.

szomor\u00fa n\u0151 \u00fcl az \u00e1gyon, a h\u00e1tt\u00e9rben f\u00e9rfi az \u00e1gyon

Fotó: Shutterstock

A kutatásban részt vevő idősebb nők többsége azt mondta, hogy ez a kapcsolat a szeretet és az intimitás között egész életükben fennmaradt. Mi az üzenet a párkapcsolati problémákkal küzdő párok nagy többségének? Javítsátok meg az érzelmi kapcsolatotokat, és akkor az intim kapcsolatotokat is helyreáll.

​3. Nincs igazi kommunikáció köztetek, mert annyit vitatkoztok

A vitatkozás a hatékony kommunikáció ellentéte. Most mélyen frusztrált vagy, de ha nem szeretnétek ennyire egymást, ez talán nem érintene titeket ennyire meg a dolog. Ha megtanuljátok megfelelően kifejezni és elfogadni egymás érzelmi szükségleteit, a veszekedés és más negatív kapcsolati viselkedésmódok elhalványulnak. Valószínűleg már milliószor hallottad, de itt az ideje, hogy valódi lépéseket tegyél. Itt az ideje megtanulni, hogyan kommunikáljatok hatékonyan. Kezdjétek azzal, hogy kössetek egy szilárd közös paktumot a kapcsolatotok megmentése érdekében.

Az egészséges párkapcsolat olyan, mint egy kétszemélyes táncminta, emelésekkel és merülésekkel. Egy ember egyedül nem tudja megmenteni a kapcsolatot, ehhez ketten kelletek. A kapcsolatotokat „sérülésmentes zónává” kell alakítanotok, ami az egyik legerősebb stratégia a szakítások és válások megelőzésére. Itt a mérgező kommunikációs szokások egyszerűen nem folytatódhatnak. A partnered igényeinek és kívánságainak való megfelelés egyre könnyebbé válik, ahogy ő is megfelel a tiédnek.

Forrás: YourTango

Nyitókép: Shutterstock