egy szemüveges nő a laptopja előtt ülve dolgozik

6 váratlan kihívás, amire érdemes felkészülni női vállalkozóként

Évtizedek óta beszélünk a nemek közötti egyenlőségről, és sajnos még mindig nem jutottunk sokkal előrébb a témában. Hosszan sorolhatnánk, milyen sok kihívással kell még mindig szembenézniük a nőknek mind a munkahelyükön, mind otthon. Az egyik terület, amely összeköti a kettőt, a vállalkozói tevékenység. Itt vajon mi az, amire mindenképp fel kell készítenünk magunkat?


Elkeserítő tény, hogy a női vállalkozók sokkal kisebb valószínűséggel kapják meg a gyakorlati szinten szükséges finanszírozást. Nemcsak a nemek közötti egyenlőség érdekében kell sürgősen változtatnunk ezen a status quón, hanem a gazdasági előnyök érdekében is. A nők által alapított start-upok és scale-upok ugyanis köztudottan 35%-kal jobb hozamot érnek el, mint a férfiak által vezetett vállalkozások, így a befektetők számára is egyértelmű a dolog.

Nézzük azt a néhány kellemetlen igazságot, amellyel mindannyiunknak szembe kell néznünk vállalkozó nőként.

​1. A vállalkozói lét egyet jelent az önfegyelemmel

A saját vállalkozás elindítása nagy elkötelezettséget, kemény munkát és önfegyelmet igényel. Minél könnyebbé tudod tenni magadnak, hogy tartsd magad ahhoz, amit megígértél magadnak, annál jobb. Találd meg az okod: miért teszed azt, amit teszel? Lehet, hogy azért, mert meg akarod mutatni a gyerekeidnek, hogy mi minden lehetséges. Lehet, hogy szenvedélyesen szereted azt a megoldást, amit a vállalkozásod kínál. Lehet, hogy szeretsz pénzt keresni. De bármi is legyen az, elégnek kell lennie ahhoz, hogy átsegítsen a sötétebb időkben.

​2. Senki nem fog hálózatot építeni helyetted

Női vállalkozóként meg kell barátkoznod azzal, hogy kényelmetlenül érzed magad. Nem valószínű, hogy ugyanolyan hozzáféréssel rendelkezünk a szakmai hálózatokhoz és lehetőségekhez, mint férfi kortársaink. Ezen támogató rendszerek megteremtése nélkül az üzleti növekedés valószínűtlen.

A jó hír az, hogy rengeteg szervezet van, amely szívesen segít. Találd meg a neked és vállalkozásodnak leginkább megfelelőt, és fogadd el, hogy a komfortzónából való kilépés egy jó dolog.

​3. Vállald fel az egészségi állapotodat

egy n\u0151 a laptopja el\u0151tt \u00fclve fogja a fej\u00e9t

Fotó: Shutterstock

Rengeteg potenciál szabadulhatna fel, ha lehetővé tennénk a nők számára, hogy a gyermekvállalás vagy a menopauza után is folytathassák a karrierjüket.

Ügyelj arra, hogy nyílt beszélgetéseket folytass az egészségedről − ennek része vállalkozóként a határok kijelölése és az, hogy tudj nemet mondani, ha szükséges.

​4. A munka és a magánélet egyensúlya

A női vállalkozóknak úgy kell eligazodniuk a munka világában, hogy közben a külső elvárásokat is kezelniük kell. A társadalom arra ösztönzi a nőket, hogy olyan célokat kövessenek, amelyek az emberek gondozásában gyökereznek. Azt mondják, hogy az a lényeg, hogy megházasodjunk, majd gyerekeket szüljünk és jó anya legyünk. Ezután korán nyugdíjba kell menni, hogy jó nagymamák lehessünk. Újdonság: mindezeket megteheted úgy is, hogy közben saját vállalkozást építesz.

Valójában ez az egyik nagy előnye az önfoglalkoztatásnak: a saját időbeosztásod szerint működhetsz. De időt kell szánnod magadra, bárhogy is nézzen ki ez, különben gyorsan kiégsz. Légy reális, és állítsd fel a számodra megfelelő személyes rutint.

​5. Öregednünk kell a sikerhez

Nem hazudhatunk: a társadalom dicsőíti a fiatalságot. Ne hagyd, hogy ez az előítélet megállítson! Soha nem késő vállalkozásba kezdeni. Minél idősebb vagy, annál több élettapasztalattal rendelkezel, és annál több kapcsolatod épül ki, akár észrevétlenül is.

​6. Bizonyítanod kell, hogy érdemes vagy

A rendszerszintű előítéletesség továbbra is fennáll, és a férfiak köré mélyen gyökerező attitűdök épülnek. Az üzleti életben a nőknek gyakran nagyobb mértékben kell bizonyítaniuk az értéküket, mint a férfiaknak, és nem nagy meglepetés, hogy ők eredendően magabiztosabbak: a nők mindössze 35%-a érezte magát elég magabiztosnak ahhoz, hogy saját vállalkozásba kezdjen, szemben a férfiak 55%-ával.

A valóságban azonban a trükk a fake it, till you make it hozzáállás. Ne hagyd, hogy az imposztor-szindróma eluralkodjon rajtad.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Shutterstock