Ezért ragasztanak kis matricákat a zöldségekre és a gyümölcsökre

Ezért ragasztanak kis matricákat a zöldségekre és a gyümölcsökre

Már biztosan te is észrevetted, hogy az általad vásárolt gyümölcsökön vagy zöldségeken sokszor egy kis matrica található, amin egy furcsa kód szerepel. De mégis mire való ez a jelzés?


A PLU-kódok (price look-up) leginkább az importtermékeken láthatóak, ezek a jelzések pedig fontos információkat árulnak el, amelyek hatással vannak a csomagolástól kezdve az élelmiszerboltban történő értékesítésig szinte minden folyamatra.

Egy globális iparági csoport, a The International Federation of Produce Standards (Nemzetközi Termékszabványügyi Szövetség) szabályozza és osztja ki a PLU-kódokat, és nem meglepő módon az árunak komoly ellenőrzési folyamatokon kell keresztül mennie, mire megkapja ezt jelzést.

Ez is érdekelhet: Sosem gondolnánk, hogy ez a gyümölcs kulcsszereplő a bőrápolásban

A Nemzetközi Termékszabványügyi Szövetség a PLU-kat az alapján jelöli ki, hogy a kérelmezők megfelelnek-e a követelményeknek, és hogy a világ számos termelői szövetségétől elegendő támogatást kapnak-e

– magyarázta Brianna Shales, a Stemilt Growers marketingigazgatója.

A szakértők szerint a matricákkal biztosítani lehet a termékek azonosítását, a készletek nyomon követését, de meg lehet különböztetni a fajtát, valamint a származási országot is.

Csomagolóként-rakodóként segít nekünk abban, hogy a megfelelő terméket szállítsuk a vásárlónak, és biztosítsuk, hogy a vásárlók felkészülten futtassák azt a raktár- és értékesítési rendszereiken keresztül.

– tette hozzá Shales.

A PLU-kódok azonban nemcsak a logisztikai, hanem az értékesítési folyamatban is komoly szerepet játszanak.

Segítségükkel a pénztárosok és az önellenőrző pénztárgépek pontosan azonosíthatják a tételeket a matricán szereplő szám alapján, amely az adott gyümölcshöz vagy zöldséghez van rendelve

– magyarázta Jeff Salchenberg, a New Seasons Market termékprogram- és kategóriamenedzsere.

Sok terméken azonban nem lehet ilyen matricát találni, ez azonban nem feltétlenül jelent problémát.

A zacskós vagy dobozos termékeken szinte biztosan nem lesz matrica, mivel azok általában saját vonalkóddal rendelkeznek. Emellett például a termék mérete és fajtája is befolyásolja, hogy kap-e saját PLU-kódot, vagy sem.

Forrás: HuffPost

Kép: Shutterstock