Egy friss kutatás eredményei szerint az éghajlatváltozás hatással van az áfonyák beltartalmi értékeire, valamint az ízére is. Ez igencsak rossz hír, tekintettel az áfonya jelenlegi népszerűségére és pozitív élettani hatásaira.
A Haszon cikke szerint a finn kutatók a klímaváltozás hatását vizsgálták a kék bogyókban élő szimbióta mikrobáknál. Eredményeikben arra jutottak, hogy a klímaváltozás és az erdőgazdálkodás együttes hatása hosszú távon befolyásolhatja a bogyók beltartalmi értékét, eltarthatóságát, és az ízét is.
Köztudott, hogy a kék áfonya fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, és Észak-Európa egyik fő gyümölcse. A bogyókban található mikrobák − kiváltképp az endofiták − fontos szerepet játszanak az áfonya egészségvédő hatásaiban.
A kutatást végző tudósok most elsősorban az áfonya bogyóiban élő gombákra összpontosítottak. Összehasonlították a különböző éghajlati régiók, a helyi vegetáció és a talajtulajdonságok hatását a mikrobaközösségekre, és arra jutottak, hogy mindezek erősen befolyásolják azok összetételét.
A legtöbb endofita gombafajt tartalmazó áfonyamintákat a változatos és gazdag vegetációjú dél-finnországi erdőkből gyűjtötték, a legkevesebbet mutató áfonyák pedig az északi területekről érkeztek, ahol kevésbé „sokszínű” a növényzet, és az erdőgazdálkodás is jobban jelen van.
Fotó: Unsplash
Ha már egészséges az előbb kifejtettük, hogy miért olyan egészséges nassolnivaló az áfonya, ajánlunk még pár ilyet. Az áfonya mellett ezek is erősítik az immunrendszert a hidegebb hónapokban, értékes tápanyagokkal felturbózva azt.
Mandula: E-vitamin- és antioxidáns-tartalma miatt védi a sejteket a szabad gyököktől, és erősíti az immunrendszert. Rostban, fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag.
Görög joghurt: Probiotikumban gazdag, fogyasztása kedvez az emésztőrendszernek, valamint az immunrendszert is támogatja a működésében. Emellett remek fehérjeforrás is.
Áfonya: A benne található C-vitamin fontos szerepet játszik a fehérvérsejt-képződésben, így segít legyőzni a kórokozókat a szervezetben.
Narancs: Bőségesen ellátja a szervezetet C-vitaminnal, emellett antioxidánsokban és gyulladáscsökkentő vegyületekben gazdag, valamint erősíti az immunrendszert.
Étcsokoládé: Immunerősítő, gyulladásgátló flavanolokat tartalmaz. A 70 százalékos, vagy annál nagyobb kakaótartalmú étcsokoládé a leginkább ajánlott.
Nyitókép: Unsplash