Nyers zöldségek és gyümölcsök egymáson

Három szuper zöldség, ami nagyobb figyelmet érdemelne

Az alábbi három zöldségről kevés szó esik annak ellenére, hogy a legtöbb élelmiszerboltban megtalálhatók, finomak és jótékony hatásúak.

Megfelelő elkészítés és fogyasztás mellett néhány hétköznapi, könnyen beszerezhető zöldség is nagyon jó hatással lehet az egészségre. Ennek ellenére kevesebb szó esik róluk. Ennek oka az lehet, hogy túl gyakoriak, és sokan nőttek fel rajtuk, írja a Haszon. Az alábbi három zöldség fogyasztását pedig nem érdemes kerülni:

Kelbimbó

A kelbimbó több rákellenes vegyületet, úgynevezett glükozinolátokat tartalmaz, mint bármely más keresztesvirágú zöldség. Az egyik ilyen a szinigrin, mely a rákos sejtek önmegsemmisítését idézi elő. Emellett kimutatták az is, hogy ha kelbimbókivonatot használunk, a glükozinolátok blokkolják a fehérvérsejtek támadó enzimeket, így a DNS-t is képesek stabilizálni.

Gombák

A gombáknak fontos szerepük lehet a mellrák elleni küzdelemben, emellett erősítik az immunrendszert és csökkentik a vastagbél-, mell-, gyomor- és prosztatarák kockázatát. Továbbá D-vitamint és hosszú szénláncú poliszacharidokat is tartalmaznak, amelyek segíthetnek a nátha leküzdésében. A gomba tápértékéhez úgy is hozzá lehet jutni, ha megfőzik, nem szabad nyersen fogyasztani.

Hagyma

A benne található tioszulfinátok – azok a vegyületek, amelyek könnyeket csalnak a szemünkbe a hagyma felszeletelése közben – néhány kutatás szerint megóvhatnak a sztróktól, mivel vérhígítóként működnek és megakadályozhatják a vérlemezkék összecsapódását. Emellett a hagymában található kvercetinről kimutatták, hogy ellazítja és kitágítja az ereket.

A hagymának magas a zöldség C-vitamin-tartalma is, valamint kalciumot, vasat, folsavat és élelmi rostot is biztosít. Mivel képes elpusztítani a Helicobacter pylori baktériumot, segíthet a gyomorfekély megelőzésében.

A jelenleg is dráguló élelmiszerárak egyre többen és jobban megnézik, mire költik a pénzüket, azonban az egészséges táplálkozás fontos. A fent említett három élelmiszer komoly többletkiadás nélkül segít a megfelelő táplálkozásban.

Nyitókép: Shutterstock