Könyv

Megvan az év szava

Az Oxford English Dictionary minden évben megválasztja az év szavát, idén sem történt másként.

A vaxot választották az év szavának az Oxford English Dictionary (OED) lexikográfusai, mely az angol vaccine (vakcina, oltás) rövidítése, írja a BBC. Miután 2021-ben a koronavírus-járvány miatt megugrott az oltásokkal kapcsolatos szavak gyakorisága, a double-vaxxed, az unvaxxed és az anti-vaxxer kifejezések használatának növekedése volt tapasztalható az angol nyelvben.

Az OED vezető szerkesztője, Fiona McPherson elmondása szerint a vax kézenfekvő választás volt, nem is szorult magyarázatra a döntés.

„Legalább az 1980-as évekre nyúlik vissza a kifejezés, de a korpuszunk szerint egészen idáig ritkán használták. Ha ehhez hozzávesszük a sokoldalúságát, hány más szó kialakítását eredményezte, – vaxxie, vax-a-thon, vaxinista –, világossá válik hogy a vax kimagaslott a többi lehetőség közül"

– mondta.

A vax szó mellett több, a COVID19-hez kötödő szó használata is megnőtt az elmúlt másfél évben, a pandémia szóé például több mint 57 000 százlékkal nőtt idén.

Az Oxford Languages és a Collins English Dictionary is saját maga dönti el az év szavát, utóbbi tavaly lockdown (lezárás) kifejezést választotta. Az Oxford úgy döntött, hogy 2020 rendhagyó év volt, túl sok, az évet a legjobban kifejező szóval, ezért a lockdown mellett a bozóttüzeket, a Covid-19-et, valamint a Black Lives Mattert és a WFH-et (working from home, vagyis otthonról dolgozva) is az év szavai közt emlegette.

Az idei Oxford-győztes szót, a vaxot először 1799-ben jegyezték fel angolul, míg származékait, a vaccinate (beolt) és a vaccination (oltás) kifejezls 1800-ban jelentek meg először. Mindezek a szavak a latin vacca szóból származnak, ami viszont teljesen mást, tehenet jelent.

Az OED szerint ez annak köszönhető, hogy Edward Jenner angol orvos és tudós úttörő munkát végzett a tehénhimlő – a teheneknél előforduló enyhe fertőzés – elleni oltással kapcsolatban az 1790-es évek végén és az 1800-as évek elején.