egy nő ébren fekszik a takaró alatt az ágyban

Itt a tuti elalvási technika, ha a bárányszámolgatás nem jön be

Ha te is belefáradtál abba, hogy órákig forgolódsz, a holnapi teendők listáján és a befejezetlen feladatok miatt stresszelve, akkor tudd, hogy nem vagy egyedül. A rohanó gondolatok gyakori bűnösök, amelyek sokunkat megakadályoznak abban, hogy a vágyott pihentető alváshoz jussunk.De mi lenne, ha a gyorsabb elalvás kulcsa az lenne, ha inkább végigmennél ezeken a gondolatokon, ahelyett, hogy megpróbálnád elnyomni őket?

A Journal of Experimental Psychology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint egy gyors teendőlista lefekvés előtti feljegyzése jelentősen gyorsabban segíthet elaludni, mint az elvégzett feladatokról szóló írás. Tehát a holnapi (vagy a következő néhány napra vonatkozó) terveid rövid, konkrét lista formájában való feljegyzése lehet a titka annak, hogy megnyugtasd a zsibongó elmédet, és könnyebben elaludj.

A kutatók megállapították, hogy minél részletesebb volt a tennivalólista, annál gyorsabban aludtak el a résztvevők. Ha folyamatosan többféle feladattal zsonglőrködsz, ez az „agydömping" lefekvés előtt segíthet enyhíteni a kognitív terhelést, amely akkor is idegesít, amikor fáradtnak kellene lenned.

egy n\u0151 \u00edr az \u00e1gy\u00e1ban egy noteszbe

Fotó: Unsplash

De miért hatékonyabb a jövőbeli feladatokról való írás, mint az elvégzett feladatokról való elmélkedés?

A válasz a Zeigarnik-effektusban rejlik, egy pszichológiai jelenségben, amely szerint az agyunk úgy van beállítva, hogy a befejezetlen feladatokra jobban emlékszik, mint a befejezettekre. Ha leírod a tennivalókat, az azt üzeni az elmédnek, hogy ezek a feladatok biztonságosan el vannak tárolva, csökkentve ezzel a kognitív aktivációt, amely egyébként ébren tartana.

Érdekes módon a tanulmány azt is megállapította, hogy a befejezett feladatokról való írás lefekvés előtt megnehezítheti az elalvást. Talán azért van ez így, mert a nap folyamán elvégzett feladatokról való elmélkedés kétségeket ébreszthet az elvégzett feladatokkal kapcsolatban, vagy a jövőbeni feladatokon való rágódásra kényszeríthet, ahelyett, hogy az elme le tudna nyugodni az alváshoz.

Ha tehát legközelebb ébren találod magad, ragadj tollat és papírt (képernyő nem megengedett!), és tölts el néhány percet azzal, hogy leírod az elkövetkező napok teendőit. Legyél rövid, de konkrét, és inkább a feladatokra, mint az érzelmekre összpontosíts! Ezután tedd el a listát, hagyd, hogy az elméd megnyugodjon, és békésen elaludjon.

Forrás: Inc

Nyitókép: Unsplash