Haját kiegyenesítő nő

Milyen gyakran lehet kiegyenesíteni a hajat károsodás nélkül?

Vannak napok, amikor azt szeretnénk, hogy hajunk sima és fényes legyen – ennek egyik leggyorsabb módja a hajegyenesítés. A probléma viszont az, hogy a hajsütővas vagy más forró eszközök alkalmazása károsíthatja a hajat, különösen, ha helytelenül vagy túl sokat használjuk őket. Arról nem is beszélve, hogy a haj biztonságos kiegyenesítése többlépéses folyamat. De milyen gyakran egyenesíthetjük a hajunkat anélkül, hogy károsítanánk?

A hajformázás hőmennyisége károsodás nélkül, hajtípusunktól, a szálak állapotától és a technikánktól függ. Általában a legjobb, ha hetente legfeljebb két-három alkalommal egyenesítjük a hajunkat, de ez sem szentírás. A technika sokat számít, akár gyakrabban szeretnénk egyenes frizurát viselni, akár már meglévő sérülésekkel dolgozunk.

Általánosságban elmondható, hogy az egyenesebb, finomabb szálak hajlamosabbak a károsodásra, így ha a hajunk ebbe a kategóriába tartozik, akkor érdemes minimalizálni, hogy milyen gyakran egyenesítjük, és alacsonyan tartani a hőmérsékletet. A hullámos, göndör és göndör textúráknak valamivel magasabb hőmérsékletre van szükségük ahhoz, hogy a hajvasaló hatékony legyen, de még mindig érdemes odafigyelni arra, hogy milyen gyakran és mennyi ideig alkalmazzuk a hőt a hajunkra. Az alábbiakban hajtípusonként nézzük meg, hogyan érdemes a hajat kihúzni.

Göndör haj

A vastagabb hajhoz készült eszközök használata nagy hatással lesz arra, hogyan formázzuk a göndör hajat. A haj hidratáltságának megőrzésére való összpontosítás szintén fontos a töredezés és a sérülések megelőzése érdekében.

 • Alkalmazzunk hővédőt hajszárítás előtt. A göndör haj hajlamos több hidratálást igényelni, ezért a shea vajat és olajokat, például ricinus és jojoba olajat tartalmazó termékek nagyszerűen előkészítik a hajat a hőkezelés előtt.
 • Kezdjük a törölközőszáraz hajon, szakaszonként haladva, és egy kefe (például Denman hajkefe) segítségével húzzuk egyenesre a hajat. Miután kiegyenesítettük és megszárítottuk, kis szakaszokat vennénk a hajszárító módszerrel, ami azt jelenti, hogy egy fésűt végigviszünk a hajon egy hajvasalóval, hogy tényleg simára és egyenesre nyomjuk azt a hajat. Ezzel a technikával a tekervényes haj kisimítása kevésbé káros. A göndör haj törékenyebb lehet, mint más hajszerkezetek, ezért nagyon gyengéd és óvatos akarsz lenni, amikor ezt csináljuk.
 • A göndör hajszálak magasabb hőfokot is elviselnek, de a károsodás elkerülése érdekében maradjunk 205-215 °C között. A vasalót is érdemes mozgásban tartani, hogy ne üljön egy helyben a hajon.
 • Formázás után tegyünk könnyű, olajos hajvégápolót a tincsek végére, hogy még jobban hidratáljuk őket.
 • Hetente annyiszor melegíthetjük a hajunkat, ahányszor csak szeretnénk. A legjobb azonban, ha korlátozzuk a forró eszközök használatának idejét a károsodás és a kiszáradás megelőzése érdekében, különösen a göndör szálak esetében.

Hullámos haj

A hullámos haj kiegyenesítése kevesebb erőfeszítést igényel, mint a göndör tincseké, bár még mindig kicsit több, mint az egyenesebb textúrájúaké. A hullámos hajat úgy lehet a legjobban kiegyenesíteni minimális károsodással, ha a körkefe/fúvószárító kombináció helyett egy hajszárító kefét használunk, amellyel finoman kinyújtjuk a hullámokat, hogy simább, egyenesebb legyen a végeredmény.

 • Kezdjük törölközőszáraz hajon, egy úgynevezett blow dry krémmel, amely meggyorsítja és megkönnyíti a hajszárítás folyamatát.
 • Miután egyenletesen eloszlattuk a hővédő terméket, szakaszról szakaszra haladjunk, és a hajszárító hajkefével simítsuk ki a hajat. Hőre és némi húzásra van szükségünk ahhoz, hogy a hullámos haj mintázatát egyenesebbre változtassuk, de nem kell olyan erősen húznunk, mint a göndör hajtípusok esetében, ezért minél kíméletesebben bánunk a hajtípussal, annál jobb.
 • Tartsuk a hőmérsékletet 120-190 °C között, majd befejezésül használjunk kerámia vagy turmalin hajvasalót, hogy valóban simábbá tegyük a hajat, ami segít kontrollálni a hullámokat.
 • Általánosságban véve igyekezzünk korlátozni a hajegyenesítő használatát. Ha aggódunk a sérülések miatt, vagy megpróbáljuk helyrehozni a sérült hajat, fontos, hogy minél gyakrabban tartsunk szünetet két egyenesítés között. Ha mégis naponta használnánk egyenesítőt, figyeljünk rá, hogy valóban javító hatású termékeket és összetevőket alkalmazzunk, és mindig használjunk hővédőt.

Egyenes haj

Ha a már egyenes haj kiegyenesítéséről van szó, nem kell sokat tennünk, hogy simává varázsoljuk. Azonban a lehető legjobban le kell csökkentenünk a formázási időt, hogy elkerüljük a hőkárosodást, ráadásul a folyamat során több lépést is meg kell tennünk az erős, egészséges szálak megőrzése érdekében.

 • Minél finomabb a haj, annál alacsonyabb az ideális hőmérséklet, így az egyenes, finomabb szálakat a lehető legalacsonyabb beállításon érdemes tartani.
 • Egyenes haj esetén az egész folyamat viszonylag gyors és egyszerű lehet: miután megszáradt a hajunk, futtassuk át rajta a hajvasalót, amíg sima nem lesz. Mivel a hajunk már eleve egyenes, nem kell több mint öt perc, hogy ultra-sima eredményt érjünk el. Természetesen, az egyenesítés előtt mindenképp használjunk hővédőt.
 • Mivel az egyenes haj általában finomabb szálakkal rendelkezik, a legjobb, ha minél kevesebb forró eszközt használunk a haj károsodását elkerülendő. 175°C-nál kezdjük, és finom, vékonyszálú haj esetén ne menjünk 190°C foknál magasabbra.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock