multivitamin, gyümölcs, vitamin, egészség

A napi multivitamin-fogyasztás ennek a korosztálynak segíthet a legjobban

Mindenki szeretné, hogy memóriája a kor előrehaladtával se romoljon sokat. Egy új kutatás szerint a napi multivitamin- és ásványi anyagokat tartalmazó étrendkiegészítők fogyasztása segíthet az idősebb korosztálynak lelassítani bizonyos memóriafunkciók romlását.


A tanulmány szerint azzal, hogy az idősek rendszeresen szednek multivitamint és ásványokat tartalmazó étrendkiegészítőket, rövid távon megelőzhető egy bizonyos kognitív probléma. A hosszú lefutású klinikai vizsgálatra épült tanulmány azt mutatja, hogy a fehér emberek körében a fent említett kiegészítők bevitele mérsékelheti azt, hogy a kor előrehaladtával nehezen emlékezzenek szavakra.

Ez is érdekes lehet számodra: Ez a memóriavesztés #1 oka

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek azonnal multivitaminért kell szaladnia, ugyanis a kutatás csak a társadalom egy bizonyos szegmensére érvényes és nem minden memóriafunkciót érint. Ezen felül a tanulmány nem mutat fel hosszú távú előnyöket.

A kísérletben 3562, olyan 59 éven felüli ember vett részt, akik semmilyen komoly betegségben sem szenvedtek. A két fókuszcsoportból az egyikben a résztvevők rendszeresen kaptak multivitamint, míg a másik csoport tagjai csak placebo tablettát kaptak. Ezt követően a résztvevőket 3 éven keresztül, minden évben egy kognitív teszt alá vetették. A teszt három területet vizsgált, melyek közül az első a szavak visszaidézésének képességét érintette, a második a vizuális memóriát, a harmadik pedig a „végrehajtó irányítási képességet” mérte fel.

Az egyetlen tárgykör, amiben ugyan kis mértékű, de meghatározó javulást tapasztaltak a kutatók, az a szavak felidézésének képessége volt.

mem\u00f3ria, eml\u00e9kez\u00e9s, id\u0151skor

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock.

Fontos megemlíteni a tanulmány limitációit is. A kutatásban résztvevők amellett, hogy javarészt fehérek voltak, étkezésüket a rosszabb minőségű ételek fogyasztása jellemezte. Így felvetődik a kérdés, hogy a kutatásban tapasztalt javulás vajon a multivitaminnak köszönhető-e, vagy az így beadott vitaminok és ásványi anyagok csak pótolták a szervezetükből amúgy is hiányzó tápanyagokat, melyek fontosak a memóriafunkciók megfelelő működéséhez.

Ez a cikk is tetszhet: A zene mentheti meg az idős emberek memóriáját – ez az oka

Érdemes egyáltalán multivitamint szedni?

Az egészségügyi szervezetek szerint nem szükséges kötelezően multivitamint szedniük az embereknek, főleg, ha változatos, egészséges és tápanyagokban gazdag ételeket fogyasztanak. Mindemellett, ha egy szervezet bizonyos tápanyagokban hiányt szenved, az étrendkiegészítők olcsó és egyszerű megoldásként szolgálnak annak mérséklésére. A multivitamin bevitele semmiképpen sem számít károsnak, az idősebb, fehér emberekre viszont kivételesen jó hatást is gyakorolhat.

Forrás: ScienceAlert

Nyitókép: Shutterstock