Alvó nő.

Jó hatással van a napközbeni alvás a szervezetünkre? Meglepő választ adtak a szakértők!

Köztudott, hogy a rossz minőségű alvás összefügg az egészségi állapot általános romlásával. Most egy új tanulmány azonban azt vizsgálja, hogy a napközbeni alvás milyen hatással van az emberi szervezetre.


Egy nemzetközi kutatócsoport új tanulmányt tett közzé az ObesityTrusted Sourcet című szaklapban, amely a napközbeni alvást az elhízás és az anyagcsere-egészség fokozott kockázatával hozza összefüggésbe.

A „szieszta” egy sok helyen elterjedt gyakorlat, ami jellemzően egy ebédszünetet és egy szunyókálást foglal magában a nap folyamán. A tanulmány elsődlegesen arra összpontosított, hogy a szieszta hossza miként függ össze az anyagcsere-egészségüggyel.

Ez is érdekelhet: Ha ezt csinálod a telefonoddal, garantált minden este a 8 óra alvás

A tanulmány megállapította, hogy a 30 perces vagy annál hosszabb napközbeni szundikálásoknak igenis van közük a rosszabb egészségi állapotot jelző mutatók növekedéséhez. Ezek közé tartozott a magasabb BMI, illetve a rossz vércukorszint és a különböző nem megfelelő vérnyomásértékek észlelése is.

A kutatásban 3275 felnőtt vett részt, az átlagéletkoruk 41 év volt. A kutatók megállapították, hogy nem minden szieszta egyforma, a 30 percnél hosszabb alvásszünetek magasabb elhízási rátával és rosszabb egészségügyi mutatókkal, például magasabb vérnyomásértékekkel voltak kapcsolatban.

Összehasonlításképpen, azoknál az embereknél, akik 30 percnél rövidebb sziesztát tartottak, nem volt megnövekedett az elhízás vagy más anyagcsere-betegségek kockázata.

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik fél óránál hosszabb szunyókálást tartottak, 2,1%-kal nőtt a BMI-jük, és 8,1%-kal magasabb volt a MetS-pontszámuk (ez az index a metabolikus szindróma tüneteit jelzi). Az életmódbeli tényezőket vizsgálva a szakemberek azt találták, hogy azok, akik hetente egyszer hosszú sziesztát tartottak, nagyobb valószínűséggel dohányoztak is, valamint később ettek, aludtak és vettek részt a nap folyamán fizikai aktivitásban.

Dr. Carleara Weiss, ápolónő-kutató, akinek posztdoktori munkája a cirkadián ritmusra összpontosított, elmondta, hogy a tanulmány eredményei segíthetnek a gyakorló orvosoknak és a betegeknek jobban megérteni és megfogalmazni azt a dominóhatást, amely az alvás változásával járhat.

Forrás: Healthline

Fotó: Shutterstock