két kéz formál egy szív alakot

Honnan ered a szív szimbólum és mennyire hasonlít valójában a szívünkre?

Ha a szív szó hallatán asszociálunk egy képre, valószínűleg mindannyiunknak ugyanaz a forma fog az eszébe jutni. Ez azonban nagyban eltér a biológiai emberi szív bármiféle alakjától – legalábbis eddig így tudtuk. Egy nemrég készített átfogó kutatás viszont úgy tűnik, képes rávilágítani a valódi összefüggésre.


Régi idők szimbóluma

A tanulmány szerint az ókori görög filozófusok lehettek az elsők, akik testünk motorját az érzelmekkel társították – többek között Arisztotelész is alkotott ezen a területen.

Ezt követően egy 13. században élő Pierre Vinken nevű németalföldi idegsebész és szerző illusztrációként a ma is ismert szív alakzatot használta könyvében – ezt valószínűleg Arisztotelésznek a szervről szóló rendhagyó leírása ihlette.

Más források szerint egyébként a klasszikus szívlogó egy mára már kihalt, silphium nevű óriás édesköményfaj levelét ábrázolja, amelyet egykor az ókori görögök és rómaiak a születésszabályozás egyik formájaként használtak.

Mégis megtalálták az összefüggést?

Anatómiai vizsgálatok évszázadok során kijelentették, hogy a szív általánosan ábrázolt – érzelmeket és szeretetet kifejező – szimbóluma egyáltalán nem hasonlít egy élő ember dobogó szívére. A tudósok azonban a 20. század közepén rábukkantak egy olyan magyarázatra, miszerint az egyszerűsített alaknak valójában lehet anatómiai háttere.

Ezt is olvasd el! Íme a szív jó egészségének egy egyszerű jele

emberi sz\u00edv

Fotó: Shutterstock

A koszorúérrendszer első másolatait az 1950-es években készítették el, amikor halottak aortájába műanyagot fecskendeztek, és olyan öntvényeket készítettek, amelyek meglepő módon hasonlítottak a szív ikonikus alakjára.

Néhány évtizeddel később, az új technológiák kifejlesztésével – amelyek során kontrasztanyagot fecskendeztek a koszorúerekbe – kiderült, hogy a hagyományos szívforma valójában mennyire pontos.

A jobb és a bal koszorúér egyidejű befecskendezésével a teljes koszorúér-keringés láthatóvá tehető. A jobb és bal koszorúérfák egyidejű vizualizációja pontosan azt az alakot alkotja, amit eddig emberi szívként szoktunk illusztrálni

– idézi a kutatókat az IFLScience írása.

Ezek után a mostani tanulmány szerzői azon tűnődtek, vajon az ókori tudósok készítettek-e hasonló – például gipszből készült – öntvényeket a koszorúerekről, amelyekből megpillanthatták az alakzatot.

Mindenesetre az biztos, hogy további kutatásokat igényel a szív szimbólumrendszere, mégis ez lehet a legvalószínűbb hipotézis, amely megmagyarázza a népszerű popkulturális jelzésünk valódi eredetét.

Nyitókép: Shutterstock