turai kastely kivilagitva

Mit gondolnak a gasztroszakértők a turai Clarisse étteremről?

Novemberben megnyílt a magyar éttermi szcéna legújabb és legizgalmasabb tagja, a Clarisse a BOTANIQ Turai Kastélyban. Az azóta ott járt gasztronómiai szakértők véleményét idézzük, akik szerint a Clarisse-szal végre kiléphetünk a nemzetközi gasztroporondra.


Az Onyxszal elért sikerei után Mészáros Ádámséf új kihívásokat keresett: első útja a FELIX-hez vezetett, azonban már itt is érlelődött benne egy olyan, itthon még egyedülálló koncepció, amelyet Budapest belvárosától távol, inkább vidéken tudott elképzelni. Így került Turára, ahol ideális hátteret biztosított alkotótehetsége kibontakozásához a BOTANIQ Turai Kastély. A több hónapon át tartó kemény munka után pedig – ahogy mi is beszámoltunk róla – november 17-én megnyílt a Clarisse étterem.

A természet színpadán

meszaros adam sef paradicsommal a kezeben

Fotó: BOTANIQ Turai Kastély/Pinewood

„A koncepciónkban a kastély történetét, parkját és filozófiáját gyúrtuk össze, mely a maga nemében új és egyedülálló eredményt hoz létre” – emeli ki Mészáros Ádám a Hamu és Gyémánt cikkében. „A célunk úgy mesélni, hogy a vendégeket 3-5 órán keresztül folyamatos felfokozott állapotban tartsuk.” Ezt szem előtt tartva a Clarisse csapata egy olyan, itthon egyedülálló gasztroszínházat hozott létre, melynek szereplője a séf, a személyzet, de maga a vendég is. Minden azért történik, hogy az utóbbi teljeskörű élményt kapjon, és persze, hogy egy kis szeletet magáénak tudjon a kastély lenyűgöző történelméből. A menü az éttermet körülvevő hatalmas parkot szimbolizálva az erdő szintjeiből áll össze: az avar, a patak, a gyep, a cserje, a lombkorona és az ég inspirálta a fogásokat.

„Az étterem két legfontosabb küldetése a környezetünk gazdagsága által biztosított alapanyagok felkutatása és ezek felvonultatása” – fogalmaz a séf, majd hozzáteszi: „fontosnak tartom azonban kihangsúlyozni, hogy emögött nem önös érdekek húzódnak.

Hisszük, hogy amit csinálunk, egy következő mérföldkő lehet a magyar gasztronómiában

– ami adott esetben sokkal több turistát vonz hozzánk, és felteszi ezt a kis országot a világ gasztrotérképére. Az elmúlt 14 évben számtalan kezdeményezés indult el ebben a szektorban Magyarországon, és úgy gondolom, már most nagyon sok gyönyörű eredményt tudhatunk magunkénak. A hosszútávú cél, hogy ezeket tovább bővítsük.”

Mitől lesz színházjellegű egy étterem?

meszaros adam sef etelt talal

Fotó: BOTANIQ Turai Kastély/Pinewood

„Ma már egy szakácsnak nem feltétlenül csak a főzéshez kell értenie” – mondja Mészáros Ádám –, „vagy nemcsak ezzel kell foglalkoznia. Ahhoz, hogy az általunk elképzelt koncepció átütő legyen, és minden érzékre hatni tudjunk, számos egyéb szakma képviselőjével kell együtt dolgoznunk. Nagy izgatottsággal álltam neki a Clarisse-os munkának – az egy dolog, hogy főzünk, és szépen tálalunk, de az, hogy például milyen történetet tudunk belevinni egy kerámiatányérba, az már teljesen más téma.” A Clarisse-ban minden apró részlet hozzájárul a gasztroszínházi előadás nyújtotta élményhez, így Néma Júlia keramikusművész tányérjai is. A közös munka kezdetén a séf és a keramikus együtt bolyongott a parkban, majd több órás beszélgetés eredményeképpen megszülettek a tervek, végül pedig a természet mintáit magukon viselő tányérok.

„Igazi kihívást jelentett az is, amikor Pál István »Szalonna« Liszt Ferenc-díjas magyar népzenésszel dolgoztam együtt, hogy a különböző szintekhez megkomponáljuk a megfelelő zenét. Ahhoz, hogy az erdő szintjeire épülő elképzelés megvalósulhasson, illetve, hogy az egészet egy színházi előadássá összegyúrva, csodálatos emberekkel együttműködésben tudjuk a vendég számára prezentálni, nagy szükség volt az efféle apró részletekre is kiterjedő precíz tervezésre” – teszi hozzá Ádám.

Szakértői szemmel

egy tanyer muveszien talalt etel a clarisse etteremben

Fotó: BOTANIQ Turai Kastély/Pinewood

„Mészáros Ádám ismét megtalálta önmagát és a kreatív vénáját. Mindemellett azt látom, hogy nagyon jó csapat veszi körül, akikkel nemcsak országon belül, hanem a térségben is figyelemre méltónak számító koncepcióval dolgozik” – foglalja össze Gianni Annoni az első impulzusait Magyarország új, Michelin-csillag, sőt zöld Michelin-csillag aspiráns éttermében, a Clarisse-ban tett látogatása után.

„A Clarisse legfontosabb üzenete, hogy végre sikerülhet kilépnünk a nemzetközi gasztroporondra”

– mondja Gianni. „Egy olyan minőségi szálláshelyet, és hozzá kapcsolódó éttermet találunk Turán, amely – még ha nem is kötelező, hogy legyen egy országban, de számos külföldi példa bizonyítja – vonzó turisztikai desztinációt biztosít.”

Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a Kistücsök tulajdonosa az elsők között tette tiszteletét a Clarisse-ban. „Már a megérkezés pozitív élmény volt a számomra, ugyanis nagyon meleg és barátságos fogadtatásban volt részünk. Kifejezetten tetszett, ahogy felépítették az estét: legyünk őszinték, ez Magyarországon még nem egy megszokott konstrukció. Kevés helyen lehet találkozni úgynevezett gasztroszínházzal, amely a Clarisse esetén nagyon illik a hely szellemiségéhez.

A vacsora magas színvonalú volt, a borlap pedig telis-tele lenyűgöző nemzetközi tételekkel, amelyből érződik, hogy az, aki összeválogatta, nagyon ért a szakmájához.

Műalkotás a pohárban is

BOTANIQ Turai Kast\u00e9ly clarisse etterem borok es festmenyek

Fotó: BOTANIQ Turai Kastély/Molnár Dániel

Langó Tamás sommelier Mészáros Ádám séfhez hasonlóan szintén a budapesti belvárosi szcénából érkezett. „Szabad kezet és kiváló szakmai hátteret kaptam ahhoz, hogy teljes mértékben a legjobb belátásom szerint alakíthassam ki a kínálatot és a borlapot. A kiindulási pont a szálloda kastély mivolta volt, tehát egy nagyon erős champagne alap, burgundiai, valamint bordeaux-i kínálat a válogatás gerince” – fejti ki Tamás.

Az általa összeállított borlap 320 tételesre rúg, és igazi ritkaságokat is tartalmaz, köztük utolsó palackokkal és Piper Heidsick Rare champagne-nyal, amelyből az 1997-es Le Secret elnevezésű magnum palack Magyarországon csak itt található meg, vagy az 1986-os Château Latour borral.

Csapody Balázshoz hasonlóan Harmath Csaba gasztronómiai szakember is kérdés nélkül méltatja az itallapot. „Az ételek mellett mind a borsor, mind a koktélsor nagyon jól működött. Sőt olykor meglepő irányt is vett: a vad mellé rutinból választjuk a vörösbort, így meglepett, hogy fehérbort kaptunk mellé, és az is megállta a helyét.”


Nyitókép: BOTANIQ Turai Kastély/Hlinka Zsolt