Endometriózissal küzdő nő fekszik az ágyban

Ezeket vidd magaddal az utazásra, ha endometriózissal küzdesz

Az endometriózissal való utazás számos kihívást jelenthet, a lábon és háton végigfutó éles fájdalomtól kezdve a tartós görcsökig, fejfájásig és puffadásig, és az utazás módja is okozhat fellángolásokat.


Heather Jeffcoat, a Los Angeles-i Femina Physical Therapy in Los Angeles tulajdonosa és az Academy of Pelvic Health Physical Therapy elnöke elmondta, hogy az endometriózis olyan szövet, amely hasonlít a méh nyálkahártyájához, de nem azonos azzal. Ugyanúgy reagál a ciklikus vérzésre, csak mivel ez a szövet nem a méhben van, nincs hová mennie, ehelyett gyulladást és hegszövetet hoz létre az endometriózis területén.

„Az utazás stresszes, és a stressz hatással van az idegrendszerünkre. Nem kell, hogy 'rossz stressz' legyen, ami negatívan hat ránk. Az endometriózis gyakran bélműködési zavarokkal is jár az innen kiinduló elváltozások miatt. Az utazás során bekövetkező étrendi változások és a repülésből vagy a különböző környezetben és magasságban való tartózkodásból adódó dehidratáció szintén pusztítást végezhet az emésztőrendszerünkben”

– magyarázta Jeffcoat.

Ez is érdekelhet: Ilyen egy normális menstruációs ciklus – és ezzel kellene már orvoshoz fordulni

A megfelelő és alapvető dolgok bepakolása kulcsfontosságú a kényelmes utazáshoz, ha a tünetek fellángolnának. Az alábbiakban négy olyan tárgyat mutatok be, amelyeket érdemes az endometriózissal küzdőknek magukkal vinniük az utazásaik során:

1. Fejfájás enyhítő sapka

Sok endometriózissal küzdő nő szenved a fejfájástól, amit az erős fény csak még inkább fokoz. A hűsítő zselés sapka kizárja a szállodai szobákban vagy a repülőn a fényt, ráadásul körülbelül két órán át hideg marad és segít a fejfájás gyorsabb enyhítésében.

2. Hűsítő szemmaszk

A fejfájást enyhítő sapka mellett hasonlóan hasznos a gél szemmaszk, melyet előzővel kombinálva is használhatunk, és ugyanúgy segít a fejfájás csillapításában. Kis mérete miatt könnyen elfér a táskában, és bár nem szűri ki teljesen a fényt, jól működik, ha jelentkezne a fájdalom.

3. Melegítőpárna

A fájdalmas hasi görcsöket enyhítő párna szorosan feltekerhető, és a legtöbb kézipoggyászban vagy hátizsákban elfér. Van, amelyiken több hőfokozat van, így kiválasztható, hogy milyen meleget szeretnénk, a görcsök erejétől függően.

4. Memória hab párna

Ez a kényelmes párna sokat segít, ha erősek a görcsök, melyek belenyilallnak a derékba és a lábakba, mivel felpolcolhatjuk a lábainkat vele, de hagyományosan használva segít, hogy a gerincünket egyenesen tartsa. Van már olyan típus is, amelyik hőszabályozó, így nem melegszik fel túlságosan.

(CNTraveler)

Nyitókép: Shutterstock