egy kutyát magához szorít egy nő

Mi történne a kutyákkal, ha eltűnnénk az életükből?

A kutyák a legjobb barátaink – sokan vagyunk ezzel így. De elgondolkodtál már azon, hogy mi történne a kis kedvenceddel, ha hirtelen eltűnnél az életéből? Vajon a házi kutyák boldogulnak emberek nélkül?


A világ mintegy egymilliárd kutyájának legalább 80 százaléka független, szabadon élő életet él – írja a Science Alert. Ez azért nyújt némi támpontot.

A kutyák viselik a Föld legsikeresebb háziasított faja címet. A közelmúltban a szelektív tenyésztés az ember által irányított sokféleséghez vezetett, amelynek eredményeképpen egyedi fajták jöttek létre a toronymagas dán dogtól az aprócska csivaváig.

Az emberiségnek a tökéletes kutyatárs keresése több mint 400 modern kutyafajtát eredményezett, amelyek a fizikai és viselkedési tulajdonságok egyedi keverékével rendelkeznek. Kezdetben a kutyákat elsősorban csak olyan funkcionális feladatokra tenyésztették, mint a terelés, a vadászat és az őrzés.

Egyes szakértők szerint a társasági élet csak egy másik típusú munka, amelyre a kutyákat kiválasztottuk.

A tenyésztők tudatosan döntenek arról, hogy mely tulajdonságok kívánatosak, és ezáltal befolyásolják a fajták jövőbeli irányát.

​Jót teszünk mi a kutyákkal?

Bizonyos, számunkra vonzó tulajdonságok sajnos komoly hatással vannak a kutyák egészségre. Például a lapos arcú kutyáknak nehézséget okoz a légzés a szűk orrjáratok és a megrövidült légutak miatt. Ezek a kutyák hajlamosabbak a bőr-, szem- és fogászati problémákra is, mint a hosszabb pofájú kutyák.

Sok modern kutya orvosi beavatkozásra szorul a szaporodáshoz. A francia bulldogok és a csivavák például gyakran igényelnek császármetszést a szüléshez, mivel a kölykök feje túl nagy az anyaállat medencéjéhez képest. Ez is rávilágít arra, hogy az intenzív szelektív tenyésztés milyen mélyreható hatással van a kutyákra.

A ​kutyák nélkülünk

egy kuty\u00e1t tan\u00edt egy n\u0151 mellette guggolva

Fotó: Getty Images

Képzelj el egy olyan világot, ahol a kutyák mentesülnek az emberi szelekció és gondoskodás irányító kezétől. Így azok a kutyafajták, amelyek alapvető szükségleteik, például az élelem, a menedék és az egészségügyi ellátás tekintetében nagymértékben függenek tőlünk, nem boldogulnának jól. Ez azonban valószínűleg az összes kutya kevesebb mint 20 százalékát érintené. A világ kutyáinak többsége szabadon élő, Európában, Afrikában és Ázsiában elterjedt állat.

És bár ezek a kutyák a hagyományos értelemben nem háziasítottak, mégis együtt élnek az emberrel. Túlélésük szinte kizárólag az ember által létrehozott erőforrásoktól függ, mint például a szeméttelepek és az ételosztások.

Emberek nélkül azok a kutyák, amelyekből hiányoznak az olyan alapvető túlélési tulajdonságok, mint az alkalmazkodóképesség, a vadászati készség, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség, a szülői ösztönök és a társasági képesség, fokozatosan visszaszorulnának.

A rendkívül nagy vagy rendkívül kicsi kutyák szintén hátrányos helyzetbe kerülnének, mivel a kutya mérete befolyásolja a kalóriaszükségletét, a testhőmérséklet szabályozását a különböző környezetekben és a ragadozókkal szembeni fogékonyságát. A korlátozott viselkedési stratégiák, például az új területek felfedezéséhez szükséges félénkség szintén hátrányos lenne.

​Nincs több dizájner fajta

Végső soron ily módon egy más típusú kutya alakulna ki, amelyet inkább az egészség és a viselkedésbeli sikeresség, mint az emberi vágyak alakítanának.

Mivel a kutyák szívesen párosodnak olyanokkal is, akik teljesen másképp néznek ki, mint ők, idővel a különböző kutyafajták közti határok elhalványulnának, és a korlátlan párosodás egy egységes „falusi kutya" megjelenéséhez vezetne.

Nyitókép: Getty Images