izlandi város

Jelenleg ezek a világ legbékésebb országai

Bár sajnos a világ több szegletében háborús konfliktusok zajlanak, a Föld számos régiójának lakói teljes békességben és biztonságban élnek. A Vision of Humanity nemrég tette közzé a 2024-re vonatkozó békeindexét, amelynek élén – nem nagy meglepetésre – egy észak-európai szigetország végzett, de hazánk is előkelő pozíciót érdemelt ki.


Az évente frissülő rangsor 23 különböző tényezőn alapul: a felmérést végzők többek közt a politikai instabilitás, a terrorista tevékenység, a konfliktusokból eredő halálesetek és a katonai kiadások alapján készítik el a listát.

Izland

Fotó: Shutterstock

Ami a győztest illeti, 16. egymást követő évben Izland nyert – rendkívül alacsony, 1,112-es pontszámmal.

Ez is érdekelhet: 5 ország, ahol a legjobb a munka és a magánélet egyensúlya

A szigetország különösen jól teljesít az ENSZ békefenntartóinak finanszírozása, az állam biztonsága, valamint a börtönökben ülők alacsony aránya tekintetében, írja a TimeOut.

Dublin, \u00cdrorsz\u00e1g

Dublin, Írország

Fotó: Shutterstock

Írország szerezte meg a második, míg Ausztria a harmadik helyet. Előbbi országgal kapcsolatban a bevándorlók alacsony kitelepítési arányát, utóbbi kapcsán a nagyon kevés erőszakos tüntetést emelte ki a rangsor.

Ezt is nézd meg! 5 gyönyörű ország, ahová érdemes nyugdíjba vonulni

Az első 10 helyből 7 lett az európaiaké, a kontinensen kívülről csak Új-Zéland, Szingapúr és Malajzia került be az élbolyba. Magyarország a 14. pozícióban zárt a 163 országot számláló mezőnyben.

A 10 legbékésebb ország a világon 2024-ben

  1. Izland
  2. Írország
  3. Ausztria
  4. Új-Zéland
  5. Szingapúr
  6. Svájc
  7. Portugália
  8. Dánia
  9. Szlovénia
  10. Malajzia
Nyitókép: Shutterstock