Egy kísérleti rákgyógyszer az összes beteg daganatát eltüntette

3D-s illusztráció, T-sejtek vagy rákos sejtek

Eddig egyetlen beteg sem szorult további kezelésre.

Egy példátlan klinikai kísérlet során egy tucat végbélrákos beteg tumora eltűnt, miután megkapták a dostarlimab nevű kísérleti gyógyszert. Ráadásul a betegek egyike sem tapasztalt jelentős mellékhatásokat a kezelés hatására.

„Azt hiszem, ez az első alkalom, hogy ez történt a rák történetében, mivel ez az első olyan rákkísérlet, amelyben minden beteg remisszióba került"

– mondta Dr. Luis Alberto Diaz, Jr., a kísérlet egyik vezetője és a Memorial Sloan Kettering (MSK) Rákközpont orvosonkológusa a New York Times-nak.

Túl korai lenne megmondani, hogy a betegek mindegyike remisszióban marad-e, vagy hogy a gyógyszer másoknál is működni fog-e a végbélrák különböző típusaiban; de az eredmények „nagy optimizmusra adnak okot" – állítják a szakértők.

A New York-i MSK Cancer Centerben végzett kis vizsgálat részleteit június 5-én a New England Journal of Medicine (NEJM) című szaklapban tették közzé.

A 12 vizsgálati résztvevő mindegyike a végbélrák egy olyan típusában szenvedett, amely általában ellenáll a kemoterápiának és a sugárkezelésnek, és amelyet „mismatch repair-deficient" végbélráknak neveznek. Ez a ráktípus akkor alakul ki, amikor a sejtek DNS-javító mechanizmusai megbicsaklanak. Normális esetben, amikor a sejtek DNS-másolatokat készítenek, speciális enzimek dolgoznak azon, hogy kijavítsák a genetikai kódban esetlegesen előforduló hibákat. Ha azonban az ezeket a másolatkészítő enzimeket kódoló gének hibásak, a sejtek végül felhalmozzák a DNS-hibákat, amelyek rákhoz vezethetnek – írja az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet.

A NEJM jelentésében az áll, hogy a becslések szerint a végbélrákos betegek 5-10%-a hibásan javítja az eltéréseket. A rákok kemoterápiával és sugárkezeléssel szembeni ellenálló képessége azt jelenti, hogy az érintett betegeknél nagyobb valószínűséggel van szükség proktektómiára – a végbél egészének vagy egy részének eltávolítására irányuló műtétre – , ami maradandó idegkárosodást, valamint bél-, vizelet- és szexuális diszfunkciót okozhat.

Az MSK kutatói abban a reményben indították el kísérletüket, hogy segíthetnek a betegeknek elkerülni a műtét ezen lehetséges mellékhatásait.

Azt gyanították, hogy a dostarlimab segíthet a betegek daganatainak zsugorodásában vagy eltüntetésében egy ugyanebbe a csoportba tartozó, pembrolizumab nevű gyógyszerrel végzett korábbi kísérletek alapján – számolt be a Times. Mind a pembrolizumab, mind a dostarlimab „ellenőrzőpont-gátlók", olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák az immunsejtek azon képességét, hogy felismerjék és megtámadják a rákos sejteket.


A pembrolizumab első vonalbeli kezelésként előnyösnek bizonyult a metasztatikus, illesztésjavítás-hiányos rákos betegeknél, vagyis azoknál, akiknek a daganata elkezdett szétterjedni a szervezetben.

Ezeknek a betegeknek a gyógyszer segített stabilizálni, zsugorítani vagy megszüntetni a daganatukat, és így meghosszabbította az életüket. Az új vizsgálatban az MSK kutatói azt akarták látni, hogy egy hasonló gyógyszer mit tehet a helyi, még nem áttétessé vált rákos betegeknél.

A vizsgálat résztvevői hat hónapon keresztül háromhetente 500 milligramm dostarlimabot kaptak. A kezdeti várakozások szerint e kezelés után a legtöbb betegnek még mindig a kemoterápia, sugárterápia és esetleg műtét szokásos kombinációján kell majd átesnie.

Ehelyett azonban mind a 12 beteg rákja teljesen eltűnt a dostarlimab hatására. A daganataik nem voltak kimutathatók a fizikális vizsgálat, az endoszkópia, a PET- és az MRI-vizsgálat során. Körülbelül egy évvel később egyik beteg sem igényelt további kezelést, és egyikük daganata sem nőtt vissza – írta jelentésében a kutatócsoport.

Még most, több mint két évvel később is „egyetlen beteg sem igényelt kemoterápiás kezelést vagy műtétet, és a követés során nem észleltek progressziót vagy kiújulást" – áll az MSK közleményében.

„Az eredmények nagy optimizmusra adnak okot, de további kutatások nélkül a dostarlimab még nem helyettesítheti a mismatch repair-hiányos végbélrák standard, kuratív kezelését

– írta Dr. Hanna Sanoff, az Észak-Karolinai Egyetem Lineberger Comprehensive Cancer Center onkológusa a NEJM-ben megjelent új vizsgálatról szóló kommentárjában.

Egyes esetekben a betegek válaszai az ellenőrzőpont-gátlókra akár évekig is eltarthatnak, másoknál azonban a hatás sokkal gyorsabban elmúlik – írta. Általánosságban pedig a rák újranövekedése a betegek 20-30%-ánál fordul elő, akiknek az állapotát műtét nélkül kezelik.

„Nagyon keveset tudunk arról, hogy mennyi időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a dostarlimabra adott klinikai teljes válasz egyenlő-e a gyógyulással"

– mondta Sanoff.

E bizonytalanságok ellenére az új vizsgálati eredmények meggyőzőek, és arra utalnak, hogy a jövőben drámai változás következhet be a végbélrák kezelésében – írta.

„Ha az immunterápia gyógyító kezelés lehet a végbélrák esetében, akkor a jogosult betegeknek többé nem kell elfogadniuk a funkcionális kompromisszumot a gyógyulás érdekében"

– tette hozzá.

„Bár hosszabb követés szükséges a válasz időtartamának értékeléséhez, ez a gyakorlatot megváltoztatja a [mismatch repair-hiányos] lokálisan előrehaladott végbélrákban szenvedő betegek számára"

– fogalmazott az MSK közleményében Diaz.

(Live Science)

Nyitókép: Shutterstock