4 módszer, amivel kevesebb ételhulladékot termelhetünk

Ételhulladékkal teli szemetes
Néhány apró trükkel sokkal környezettudatosabbak lehetünk.

Fagyasztó

Ha tudjuk, hogy valamit nem fogunk felhasználni néhány napon belül, inkább fagyasszuk le. Szinte mindent le lehet fagyasztani – még a tejet (használd fel sütéshez) és a sajtot is, (előbb aprítsd fel).

Jenna Helwig, a Bare Minimum Dinners szerzője különösen szereti lefagyasztani a gyümölcsöket, mielőtt megromlanának:

„A barna banánt meghámozom, darabokra töröm, majd lefagyasztom, hogy később banánkenyérbe, turmixba vagy egy házi fagylalthoz fehasználhassam"

– idézi őt a Hamu és Gyémánt.

Ismerjük meg a saját szokásainkat

Biztos, hogy észreveszünk valamilyen mintázatot abban, hogy mely élelmiszereket és ételeket vagyunk hajlamosak gyakrabban kidobni. Kezdjünk ezekre tudatosabban odafigyelni, és felmérni, mi végzi a legtöbbször a kukában. Ez alapján vűltoztassunk a vásárlási szokásainkon, vegyünk kevesebbet vagy kisebbet abból, amiből úgy véljük, nem tudjuk időben elfogyasztani az egészet.

Az nem jó, ha folyamatos bűntudattal küzünk eiatt, valószínűleg a legtöbbünk vett már olyan alapanyagokat, amelyeket végül nem használtunk fel, de ha felismerjük és megváltoztatjuk az élelmiszerpazarlással kapcsolatos gyengeségeinket, az segíthet a jövőben.

Sorrend

A maradékok, különösen a romlandó termékek nagyobb valószínűséggel végzik a szemetesben, ha más élelmiszerek mögé kerülnek, akár a hűtőben vagy a szekrényben. Sophie Egan, a fenntartható élelmiszerekkel foglalkozó szakértő How to be a Conscious Eatercímű könyvében azt javasolja, hogy hozzunk létre egy külön sort vagy részt a hűtőszekrényben, amiben az először felhasználandó dolgokat tároljuk.

Nincs baj a maradékkal

Van, aki számára a maradék visszataszító, vagy mert nem tartja frissnek, vagy egyszerűen csak nem akarja rövid időn belül ugyanazt újraenni. Utóbbi esetében van megoldás, nem is olyan bonyolult. Dobjuk fel a maradék ételt, és ha csak egy kicsit, de változtassunk a textúráján vagy az ízvilágon. Máris jobb, nem igaz?

Nyitókép: Shutterstock