Kötelező lesz az amerikai tőzsdei cégekben nőket és alulreprezentált kisebbségi csoportok tagjait felvenni


Egy női és egy „alulreprezentált" kisebbségi csoport tagjának kell lennie a vezetőnek.

Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet elfogadta a Nasdaq azon javaslatát, miszerint a náluk jegyzett vállalatok vezetésében növelni kell a sokszínűséget, írja a CNN. A javaslat szerint minden Nasdaq-tőzsdén jegyzett vállalatnak legalább két különböző igazgatója kell, hogy legyen, egyikük nő, míg a másik egy „alulreprezentált" kisebbségi csoport tagja, beleértve a feketéket, a latinókat és az LMBTQ+ közösség tagjait. Azoknak a vállalatoknak, amelyeknek nincs legalább két különböző igazgatója, írásban meg kell indokolniuk azt. A tőzsdén lévő kisebb vagy külföldi vállalatok esetében két női igazgatóval is eleget tudnak tenni az új szabálynak, teszi hozzá a lap.

A vállalatoknak egy éven belül nyilvánosan is közzé kell tenniük vezetőségük sokszínűségi statisztikáit, és két éven belül legalább egy, négy-öt éven belül pedig kettő vezetővel kell rendelkezniük a fent említettekből, a vállalat méretétől és tőzsdei szintjétől függően.

„Ezek a szabályok lehetővé teszik a befektetők számára, hogy jobban megértsék a Nasdaq által jegyzett társaságok igazgatótanácsi sokszínűségét, miközben biztosítják, hogy ezek a vállalatok rugalmasan tudják meghozni a részvényeseiket leginkább kiszolgáló döntéseket"

– mondta Gary Gensler, a Értékpapír- és Tőzsdebizottság elnöke.

A Nasdaq először decemberben vázolta fel a vezetőségek sokszínűségére vonatkozó szabályait annak részeként, hogy „az inkluzív növekedést és a jólétet kívánja támogatni az erősebb gazdaságok megteremtése érdekében".

A staisztikák szerint a fehér nők és a kisebbségek az Amerikai Egyesült Államok ötszáz legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát magában foglaló Fortune 500 igazgatóságának 38,3 százalékát tették ki 2020 -ban, szemben a 2018 -as 34 százalékkal.