Nem kívánod a reggelit? Ezek lehetnek az okok

reggeli
A reggeli éhségérzet természetes, ám van, akinél nem érkezik meg. Mitől lehet ez? Mutatjuk!


Túl nehéz vacsora

Az egyik leggyakoribb probléma, hogy túlságosan sokat eszünk vacsorára, esetleg lefekvés előtt még nassolunk is. Ez akkor veszélyes igazán, ha az esti órákban magas zsír- és fehérjetartalmú ételeket veszünk magunkhoz, ilyenkor a makrotápanyagok ugyanis lelassítják az emésztést és teltségérzetünk akár reggelig is kitarthat.

Ha ezzel a problémával találjuk szembe magunkat, próbáljunk meg tudatosan könnyebb ételeket magunkhoz venni az esti órákban – nem mellesleg, így még aludni is jobban fogunk.

Hormonszintünk éjszakai ingadozása

Ashley Byrd/Unsplash

Alvás közben hormonszintünk ingadozik, ez pedig hatással lehet éhségérzetünkre is. A kutatások azt mutatják, hogy az epinefrin, vagyis közismertebb nevén az adrenalin szinte a reggeli órákban általában magasabb, ez pedig lassítja gyomrunk kiürülését, gyorsítja viszont a szénhidrátok emésztését.

Próbáljunk meg reggel éhgyomorra sportolni egy kicsit. Ilyenkor hormonszintünk helyreáll, és máris éhesek leszünk.

Szorongás

Az olyan tünetek mellet, mint például az alvászavar, fáradtság vagy az érdeklődés hiánya, a szorongás hatással lehet étvágyunkra is.

Ha azt érezzük, ez állhat problémáink hátterében, és gyanítjuk, hogy ez befolyásolja az étvágyunkat vagy az egészség más aspektusait, akkor keressünk fel egy szakembert.