Rosszul alszol mostanában? Ez a ritka égi jelenség állhat a háttérben

A mai napon, azaz november 8-án egy olyan ritka természeti jelenséget láthatunk a Földön, amit a következő három évben biztosan nem fogunk. Ha mostanában rosszul aludtál, ez állhat a háttérben!

Ezt a varázslatos természeti jelenséget, amit „vérhold” néven emlegetnek, távcső, vagy bármilyen különleges felszerelés nélkül láthatja és élvezheti bárki. A teljes holdfogyatkozás a telihold furcsa vöröses árnyalata miatt kapta ezt a bizarr elnevezést.

Ez után legközelebb teljes holdfogyatkozásra csak 2025. március 13-14-én kerül sor, úgyhogy érdemes az égre nézni ma!

A teljes holdfogyatkozás olyankor következik be, mikor a Föld a Nap és a Hold között halad el, ezzel árnyékot vetítve a Holdra. Bár a közvetlen napfényt teljesen elzárja, a Föld légköre eléggé átlátszó ahhoz, hogy némi fény mégis átjusson a Holdra.

Ez a fény azonban megtörik, ami azt jelenti, hogy a rövidebb kék hullámhosszú fényt jobban szórja, mint a hosszabb vöröst, így az árnyék kísérteties, vörös foltokkal tarkított ragyogást kölcsönöz a Holdnak. Innen ered a „vérhold" elnevezés.

A mai napon bekövetkező teljes napfogyatkozás időtartama 1 óra 25 perc lesz, ami azt jelenti, hogy mindannyiunknak lesz bőven ideje kimenni a szabadba, és megcsodálni a „vérholdat", amelyet saját bolygónk árnyékának köszönhetünk.

A TimeAndDate weboldalon található eszközzel megtudhatod, hogy ott, ahol te tartószkodsz, mikor lesz a napfogyatkozás.

Ha ezúttal nem tartózkodsz olyan helyen, ahol a napfogyatkozás élőben megtekinthető lenne, ne csüggedj, ugyanis online is végig nézheted! A Los Angeles-i Griffith Obszervatórium, a TimeandDate és az olaszországi székhelyű Virtual Telescope Project is kínál élő közvetítést.

Photo by Maik Jonietz on Unsplashblood moon during night time

Nyitókép: Unsplash