Még ebben az évtizedben a Marson lehetünk Elon Musk szerint

Egy Mars felszínén álló asztronautáról készített illusztráció

A SpaceX egyik vezető munkatársa a napokban azt nyilatkozta, hogy legénységük már a 2020-as évek vége előtt landolhat a vörös bolygón. A merész becslés azért is különleges, mert több mint tíz évvel meghaladja a NASA Mars-programjának kezdetét.

Gwynne Shotwell, a SpaceX elnöke és operatív igazgatója egy videóinterjú keretei között osztotta meg a vállalat elképzeléseit. Terveik szerint még ebben az évtizedben emberek léphetnek a Mars felszínére. A cég által szabadalmazott, Starship nevű, újrafelhasználható rakétát vennék használatba a kutatáshoz és a lakhatáshoz szükséges eszközök eljuttatásához, a folyamatra pedig öt éven belül kerülhet sor, majd azt követően a személyzet is indulhat.

Ugyan a SpaceX még nem szállított embereket a Holdra, viszont a Nemzetközi Űrállomásra lassan megindulhatnak az első turistajáratok. Ez egy hatalmas újdonság lesz az űrkutatás történelmében, hiszen most először juthatnak ki a világűrbe hétköznapi személyek, hogy megtapasztalhassák azt a rutint, melynek egy kalandos és szokottól eltérő részéről egy korábbi cikkünkből is lehet informálódni.

www.youtube.com

SpaceX's Gwynne Shotwell: We'll put people on Mars within the next decade

Ehhez természetesen újszerű szabályozásokra is szükség van, például Kanadában olyan törvényt iktattak be az űrutazókra vonatkozóan, mely megtiltja nekik mások bántalmazását a világűrben. Erről, valamint az ehhez hasonló intézkedésekről egy korábbi írásunkban lehet részleteket olvasni.

Ami igazán érdekessé teszi a bejelentést, hogy a SpaceX sokkal korábbi időpontot tűzött ki, mint a NASA. Az ő becsléseik 2040-re mondják a Artemis legénységének Marsra érkezését. Tekintettel arra, hogy az űrügynökség munkálatai az utóbbi időben megrekedtek, így elképzelhető, hogy Musk cége a következő időben ténylegesen megelőzheti riválisát, de az is megtörténhet, hogy ugyanabba a számítási problémába ütköznek majd.

Ezzel szemben érdemes megjegyezni, hogy SpaceX rengeteg technológiát és felszerelést biztosít a NASA-nak, így a haladásuk valamilyen szinten közösen történik. Akár tetszik a Twittert felvásárló vállalkozónak, akár nem, a jövőben az űrkutatással foglalkozó vállalatok együttműködése sokkal szorosabb lesz, mint eddigiekben volt.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Futurism