4 élethelyzet, mikor már csak a válás lehet megoldás

Nő és férfi egymás mellett ülnek, előttük válási papírok és házassági gyűrű

A házassági tanácsadók számos technikával rendelkeznek, melyeket gyakran alkalmaznak, hogy segítsenek egy párnak újra felfedezni, mi a jó a kapcsolatukban. De mi a helyzet a már párterapeuták számára is menthetetlen párokkal? Mik azok az okok, amikért már tényleg a szakértők is a válást tanácsolják?

David Buss professzor a The Evolution of Desire 2016-os kiadásában a Texasi Egyetem Austini professzora ezt írja:

„Vannak olyan kapcsolatok, amelyek annyira mérgezőek, hogy veszélyeztetik a biztonságunkat és talán az életünket is.”

Lássuk a váló okokat!

Fizikai bántalmazás

Listánk élén – érthető módon – a fizikai bántalmazás áll. Aligha lehetne ennél erősebb érvet felhozni a válás mellett. Amikor már a párod nyíltan fenyegeti a biztonságodat, az egészségedet és talán még az életedet is, akkor nincs kérdés. Menekülni kell!

Lelki bántalmazás

Hasonlóan szörnyű, bár nem egyenértékű bűn az érzelmi bántalmazás. Ez elég tág fogalom és számos megjelenése lehet a hétköznapokban. A lelki terrorizálástól, az érzelmi fenyegetésen át egészen a lelki sanyargatásig bárhogy mutatkozhat. A baj csak az, hogy sokkal nehezebben észrevehető és realizálható cselekedet, mint a fizikai bántalmazás, a lelkünkben azonban ugyan olyan sebeket ejt.

Azok a párok, akik elviselik, normalizálják és partnerek az érzelmi bántalmazásban, benne maradnak a házasságukba és szenvedni fognak. Te se erre szerződtél, igaz?

Hajlandóság hiánya a problémák megoldására

Ha párod nem hajlandó mindent megtenni azért, hogy egy olyan rossz szokásán változtasson, ami számodra elviselhetetlen - például valamiféle káros szenvedélybetegség, alkohol, drog, szerencsejáték - és erősen káros a jövőtökre nézve, akkor ez a kapcsolat menthetetlen.

A házasság célja az, hogy két személy erősségének egyesítésével együtt nézzünk szembe az élet kihívásaival, de ha a párod rendszeresen cserbenhagy egy függőség miatt, akkor lényegében egyedül vagy. Bár még mindig törvényes házasságban élsz, elvesztetted a párkapcsolat lényegét.

Érzelmi analfabéta

Egy csupaszív, érző embernek felfoghatatlan, hogy vannak olyan emberek, akik egyszerűen képtelenek a szeretetre és bármiféle érzelem kimutatására. Szinte elborzasztó az az elképzelés, hogy léteznek olyan ember formájú élőlények, amelyek minden biológiai tekintetben emberek, de mégsem képesek az emberiséget leginkább meghatározó cselekedetére: a szeretetre.