Interjú a herceggel: ez az igazság a Netflix-film sztorija kapcsán

Interjú a herceggel, jelenetkép

Fotó: Profimedia

Az új Netflix-film, az Interjú a herceggel Gillian Anderson, Billie Piper, Keeley Hawes és Rufus Sewell főszereplésével meséli el András herceg botrányos interjújának valós történetét, amely bemutatja a hírhedt szexuális bűnözővel, Jeffrey Epsteinnel való kapcsolatát.

De mint sok igaz történeten alapuló tévésorozat és film esetében, különösen, ha a királyi családról van szó, néha nehéz eldönteni, hogy mi az, amit a történet drámaisága miatt gyártottak, és mi az, ami valóban megtörtént. Összegyűjtöttünk pár pillanatot a filmből, ami kérdéseket vethet fel.

​Vajon András herceg tényleg olyan megszállottan szerette a mackóit, mint ahogyan azt a film ábrázolja?

Állítólag igen. A Sun 2022-es számának adott interjújában egy korábbi Buckingham-palotai szobalány mesélt arról, hogy milyen tapasztalatai voltak András herceg 72 plüssjátékának méret szerinti rendezésével az 1990-es években.

Még egy napos képzésen is részt vettem. Annyira különös volt. Elvégre egy felnőtt férfi volt, aki a Falkland-szigeteken szolgált. Mindegyiket gondosan el kellett helyezni. Fél órába telt, míg elrendeztem őket. Aztán lefekvéskor le kellett vennem az összes mackót, és el kellett rendeznem őket a szobában. Mindegyiknek megvolt a maga helye. Ha ezt nem megfelelően csinálták, a herceg elveszítette a türelmét

− mondta akkor.

​Vajon András herceg csapata vetette fel az interjú ötletét?

One hour of TV can change everything. But how did THAT interview come to be? Inspired by Prince Andrew's infamous Newsnight ...

Scoop | Official Trailer | Netflix

Andrásék bevallottan másfajta interjút szerettek volna eredetileg, egy úgynevezett „puff piece-t”, azaz ajnározó cikket. A Newsnightnál azonban nem csinálnak ilyet. Aztán néhány hónappal később meghívták a Newsnight munkatársait a palotába, hogy találkozzanak Amandával. De volt egy piros vonal − Jeffrey Epsteinről nem lehet kérdezni. Ezt ismét visszautasították. A dolgok azonban hirtelen éles fordulatot vettek, amikor Jeffrey Epsteint letartóztatták − és András csapata végül beleegyezett, hogy Emily Maitlis interjút készítsen a herceggel.

​Emily Maitlis kutyája tényleg vele jött?

Források szerint Emily whippetjét, Moodyt valóban gyakran látták a munkahelyén. Azonban a kutya nagyon ritkán jelenik meg a filmben, és ennek az az oka, hogy a Maitlis-t alakító Gillian Anderson nem jött ki jól vele.

​Jason Stein, András herceg publicistája kilépett az interjút megelőzően?

Tényleg otthagyta az állását, de nem olyan drámai módon, mint ahogy a filmben van. A Times arról számolt be, hogy a távozás „közös megegyezéssel" történt.

​András herceg megjegyzéseket tett Emily Maitlis ruhájára?

Fotó: Profimedia

Bár a herceg nem kommentálta Emily „nadrágját" valójában, a mondat a médiában tapasztalt szexizmust érzékeltette.

​Beatrix hercegnő ott volt a szobában András herceg és a BBC találkozóján?


Valóban a szobában volt az interjú körüli tárgyalásokon.

El tudod képzelni, hogy a Buckingham-palotában a királyi család egy tagjával szexuális bűncselekményekről akarsz beszélni? És most a lánya előtt kell ezt megtennem

− nyilatkozott Emily.

​Jeffrey Epstein elment Beatrix hercegnő 18. születésnapi partijára?

Fotó: Profimedia

A film arra hivatkozik, hogy Epstein részt vett a hercegnő születésnapi ünnepségén, és ez valóban megtörtént.

​András herceg tényleg úgy gondolta, hogy jól sikerült a BBC Newsnight interjúja?

Ez is igaz − a csapata kezdetben nem vette észre, hogy mennyire katasztrofálisan sikerült.

A könyvében Sam McAlister, az interjú producere így emlékszik rá:

Alig hittem el, hogy az emberei nem állították le az interjút. Én a következmények ellenére is megtettem volna. Arra számítottam, hogy Amanda Thirsk zaklatott lesz, a herceg pedig aggódni fog, de ő mosolygott, és a herceg is feldobottnak tűnt. Aztán rájöttem: szerinte jól ment a dolog.

​Vajon a néhai királynő valóban támogatásáról biztosította az interjút?

Emily és Esme Wren (a BBC Newsnight akkori szerkesztője) is megerősítette, hogy a királynő „tudott" az interjúról, de nem hagyta jóvá. Az igazi aggodalmak csak azután kezdődtek, hogy meglátta az interjú átiratát.

Emily így nyilatkozott:

Csak szombaton, amikor a királynő már elolvasta az egész átiratot, kocogtatták meg a herceg vállát a biztonsági emberei. És azt mondták, »Uram, lehet, hogy velünk kell jönnie«. A királynő előbb döbbent rá, mint tartalmaz az interjú, mint András.

Forrás: Glamour

Nyitókép: Profimedia