10 kevesek számára ismert tény a gyerekek kedvenc hupikék törpikéiről

Hupikék törpikék

A Hupikék törpikék generációk reggeleit vidították fel, ennek ellenére a legtöbb ember nem tudja, honnan is származnak a karakterek nevei, ki találta ki őket, és hogy milyen apró titkok rejlenek a történeteken belül. Alábbi cikkünkben tíz ilyen tényt fogalmaztunk meg.

1.A törpöket eredetileg a belga származású képregényrajzoló, Peyo alkotta meg 1958-ban. Először csupán mellékszereplők voltak egy másik történetében, amely a The Flute with Six Holes című fantasy volt, valamint ahol az apró élőlények egy kopár, sziklás területen éltek.

2. A minden ember fülében felcsendülő törpdal eredeti verzióját Pierre Kartner szerezte, a továbbiakban pedig — a karakterek, a televíziós műsor, valamint filmek népszerűsége miatt — egészen 16 nyelvre fordították le világszerte, köztük természetesen magyarra is.

www.youtube.com

A századik törp • Hupikék Törpikék

3. A törpök elméletileg maximum három egymásra tett alma magasságáig képesek nőni, ennek ellenére több száz évig élnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a rajzfilm hatodik évadjában a legidősebb törp, Törpapa az 500. születésnapját ünnepli. Emellett kezdetben csupán 99-en voltak, a továbbiakban viszont új karakterekkel bővítették a listát, például Törpillával.

4. Hókuszpók macskája — aki Magyarországon Sziamiaúként ismerhető — eredetileg az Azrael nevet kapta az iszlám és a héber mondavilág halálának arkangyala után.

www.youtube.com

A bölcsesség jelei • Hupikék Törpikék

5.A bigottság és a szexizmus vádjai mellett a széria gyakran kapta meg azt a kritikát is, hogy kommunista eszmékre tanítja a fiatalokat. Ennek oka, hogy egyes emberek szerint a törpfalu egy marxista utópikus társadalom képét vetíti ki a képernyőkre.

6. A francia eredetű szériát eredetileg Les Schtroumpfs-nak nevezték. Ez a szó egy vacsorai beszélgetésből származik, amikor Peyo egy pillanatra elfelejtette a só szót, ezért kitalált egyet, és megkérte a barátját, hogy adja át neki a schtroumpfot, amiről kiderült, hogy a „törp” szó holland fordítása.

www.youtube.com

Pamacstámadás • Teljes rész • Hupikék Törpikék

7.A törpök fejfedőjét egy ókori Rómában használt viseletről mintázták, melyet a felszabadított rabszolgák hordtak. Ugyanennek a típusú sapkának a piros változata — amelyet Törpapa visel — a francia forradalom elhíresült jelképe volt. A rémuralom idején az erőszakos új rendszerhez való ragaszkodás jelzésére használták. A sorozatban egyetlen részben lehet törpikét látni a kalapja nélkül.

8. A törpbogyó valójában a hasznos szárcsalián nevű növény, melyet többek között a régimódi gyömbérsör összetevőjeként tartanak számon.

www.youtube.com

Nyifi • Teljes rész • Hupikék Törpikék

9.Az eredeti történet szerint Töpillát Hókuszpók alkotta annak érdekében, hogy féltékenységet és viszályt szítson a törpfaluban.

10. Hókuszpókot az alkotó saját anyanyelvén Gargamelnek nevezte, melyet először a The Life of Gargantua and of Pantagruel 16. századi francia szatírában olvasott. A sztorija egy óriásnak és fiának a lovagi hőstetteit részletezi, a Gargamelle nevű karakter pedig az egyik címszereplő édesanyja.

www.youtube.com

A repülő varázsló • Hupikék Törpikék

Nyitókép: Instagram/smurfsofficial

Forrás: DeseretNews