Az internet szó szerint elveszi az eszünket

egy majom laptoppal
Az internet gyakorlatilag átveszi az emberi emlékezet helyét. Vagy csak azt használjuk, ami működik?

Ha rendszeresen az internetet használjuk a különböző információk felkutatására, akkor a jövőben csak jobban rá leszünk utalva – derül ki egy kutatásból, amit a PsyBlog szemlézett röviden.

A tanulmányból kiderül, minél többször néznek utána az emberek a tényeknek az interneten, annál kevésbé hagyatkoznak a saját emlékezetükre még a legegyszerűbb kérdésekben is. A pszichológusok a jelenséget „kognitív tehermentesítésnek" nevezték el.

Egyszerűbben: az internet gyakorlatilag átveszi az emberi memória helyét.

„A memória változik. Kutatásunk azt mutatja, hogy ahogyan az internetet használjuk memóriánk támogatására és bővítésére, egyre jobban rá is vagyunk utalva. Míg korábban talán megpróbáltunk valamit magunktól felidézni, ma már nem fáradunk vele. Ahogy egyre több információ válik elérhetővé az okostelefonokon és más eszközökön keresztül, egyre inkább erre támaszkodunk a mindennapi életünkben"

– mondta Dr. Benjamin Storm, a tanulmány vezető szerzője.

A vizsgálatban résztvevő embereknek egy sor komolyabb kihívást jelentő kvízkérdést tettek fel. Az egyik csoportnak megengedték, hogy a Google segítségével megkeresse a válaszokat, míg a másik csoportnak a memóriájára kellett hagyatkoznia.

Később mindkét csoport egy sor könnyebb kérdésre kapott választ, és mindkét csoport használhatta a Google-t, ha úgy kívánta.

Az eredmények azt mutatták, hogy azok, akik már korábban is használták az internetet, nagyobb valószínűséggel használták újra.


Figyelemre méltó, hogy a korábban internetet használók 30 százaléka nem próbált meg emlékezetből válaszolni egy viszonylag egyszerű kérdéssorozatra – ők inkább a Google-t választották.

Azok azonban, akik korábban a memóriájukra támaszkodtak, nagyobb valószínűséggel használták újra a saját emlékeiket. Mindez újabb muníció lehet azok számára, akik azt állítják, hogy az internet butít minket.

Ha az emberek megengedik, hogy néhány könnyen megjegyzendő információt is a számítógépen tároljunk, akkor jó eséllyel nem fognak kognitív területet szentelni az emlékezésre. Ennek eredményeképpen valószínűleg csökken az a képességük, hogy a számítógép nélkül is emlékezzünk az adott információra

– ezt már egy másik, a témában megegyező tanulmány szerzője, Evan F. Risko professzor mondta.