Nem mindegy, hogy üres hassal vagy jóllakottan érezzük az ételek illatát

Banánt szagló kutya, illusztráció

Unspalsh / Karsten Winegeart

Egy friss kutatásból kiderült, hogy az emberek kevésbé érzékenyek az ételszagokra, ha előtte közvetlenül ettek valamit.

A Northwestern Egyetem tudósai megállapították, hogy az emberek kevésbé érzékenyek az ételszagokra, ha előtte közvetlenül ettek valamit, írja a Hamu és Gyémánt. Vagyis, ha épp egy hatalmas kakaós csigát fogyasztottunk el, kisebb valószínűséggel fog becsábítani minket egy pékségbe az onnan áradó, finom illat.

A kutatásból kiderült, hogy azok a résztvevők, akik éppen fahéjas péksüteményt vagy pizzát ettek, kevésbé érzékelték az „étkezéshez illő" szagokat, de a nem odaillő szagokat annál inkább. Az eredményeket ezután agyi szkennelésekkel támasztották alá, melyek azt mutatták, hogy az agy szagokat feldolgozó részeinek aktivitása hasonló módon változott. Ezek azt mutatták, hogy ahogy a szaglás szabályozza, hogy mit együnk, úgy az, hogy mit eszünk, szabályozza a szaglásunkat.

„A táplálékfelvétel és a szaglórendszer közötti visszacsatolásnak evolúciós előnye lehet"

– mondta Thorsten Kahnt, a tanulmány vezető és szerzője, a Northwestern University Feinberg School of Medicine neurológia, pszichiátria és viselkedéstudományok docense.

Az orrunkkal érzékelhető dolgok közötti kapcsolat a rendszeres táplálkozás alap pillére, a visszacsatolási hurok megszakadása a rendellenes táplálkozáshoz és az elhízáshoz vezethet.