Lábait gyantázó nő

Hogyan érdemes használni a drogériás gyantacsíkokat?

Útmutató lépésről lépésre.

Ma már rengeteg szőrtelenítési lehetőség van, a legnépszerűbbek ezek között például az otthoni lézeres szőrtelenítés, de ez amellett, hogy drága, némi tanulással is jár. A további lehetőségek között szerepel az otthoni gyantázó készlet, mely kevésbé tanulás igénylő, de fájdalmas és körülményes lehet, ha nem megfelelően használjuk.

Az otthoni szőrtelenítés egyik legjobb alternatívája a szőrtelenítő gyantacsíkok, melyekkel tartós megoldást érünk el a bőrünk simaságára. Mutatjuk, hogyan érdemes használni őket.

Hol használhatjuk a gyantacsíkokat?

A gyantacsíkok szinte bárhol használhatók a testen, beleértve a bikinivonalat, a hónaljat, a lábakat vagy az arcot. Ennek ellenére érdemes kifejezetten arra a testrészre használatos gyantacsíkokat keresni, ahol szeretnénk a szőrt eltávolítani. A legtöbb probléma általában akkor merül fel, ha a gyantacsíkokat a száj és a szem környékén használjuk, ahol a bőr vékonyabb.

A borotvával ellentétben, amely sokféle hosszúságú szőrszálat el tud csípni, a gyantacsíkoknak bizonyos hosszúságú, legalább 6 milliméteres szőrszálakra van szükségük ahhoz, hogy hatékonyak legyenek. Ha a szőrszál ennél rövidebb, akkor a gyanta nem fogja meg, ha pedig ennél hosszabb, a szőrszálak gyakran megtörnek ahelyett, hogy a gyökerüknél kihúznánk őket. Bár mindenkinek más-más ütemben nő a szőre, körülbelül két hét, míg elérik a megfelelő hosszúságot.

1. Bőr előkészítése

Fontos, hogy bőrünk tiszta, teljesen száraz, izzadságtól és egyéb termékektől, például testápolóktól mentes legyen, mielőtt elkezdenénk a gyantázást. Érdemes először foltpróbát végeznünk és egy napot várnunk, hogy biztosak legyünk benne, hogy nem tapasztalunk irritációt, mielőtt nagyobb területet gyantázásába fognánk bele.

2. A gyantacsíkok előkészítése

A gyantának mindkét oldalon egyenletesnek kell lennie, mielőtt felvinnénk a bőrre. Keressünk olyan gyantázó készleteket, amelyekhez nem kell saját gyantát melegíteni.

3. A gyantacsíkok felvitele, majd eltávolítása

Fontos, hogy a gyantacsíkot a szőr növekedésével megegyező irányban kell felhelyezni, majd elsimítani a kezünkkel, hogy jól a bőrhöz tapadjon. Ahogy a sebtapasz lehúzásakor, fontos, hogy itt is egy mozdulattal távolítsuk el a csíkot. Az egyik kezünkkel tartsuk feszesen a bőrt, addig a másik kezünkkel húzzuk le a csíkot a szőrnövekedéssel ellentétes irányba.

Ha nem elég gyorsan végezzük ezt a mozdulatot, a gyanta a bőrön maradhat, és a szőrt nem távolítja el megfelelően, ráadásul fájdalmas bőrszakadások keletkezhetnek, ha ugyanazt a szőrrészt többször gyantázzuk, ezért elengedhetetlen.

A gyantázó készletek biztonságosan használhatók otthon, ellentétben azokkal, melyekhez saját magunknak kell felmelegíteni a gyantát. Mindenképpen olyan csíkokat keressünk, amelyek nem igényelnek hőt, vagy amelyek címkéjén a lágy gél formula szerepel.

Persze, így is előfordulhat néhány probléma, melyek közül a bőr felszakadása a leggyakoribb. Az érzékeny bőrűek hajlamosabbak erre a problémára, de véletlenszerűen is előfordulhat, miután többször is gond nélkül használtuk, hirtelen csúnya foltok keletkezhetnek olykor. Nem kell megijedni, számos előzetes lépést tehetünk, hogy ezt elkerüljük.

Például ne gyantázzunk újra, ha az első tépés után néhány kósza szőrszál ott maradt a bőrön. Ha már egyszer legyantáztunk egy részt, az úgynevezett stratum corneum, a felhám legkülső rétege átmenetileg elvékonyodott, így hagyjuk megnyugodni a bőrt.

Gyantázás utáni bőrápolás

Egyes gyanta szettek tartalmaznak a szőrtelenítés után használatos, bőrnyugtató termékeket, hogy enyhítsük a bőrpírt vagy az irritációt. Mást is megtehetünk azonban, ha a készlet nem tartalmaz külön nyugtató kendőt vagy szérumot.

Kerüljük például a legyantázott terület szappannal és vízzel történő mosását, hogy eltávolítsuk a hátramaradt gyantát, mert a súrolás vagy a terület megérintése irritációt okozhat. Emellett azt is érdemes tudni, hogy a gyantázás utáni bőrpír teljesen normális, és néhány óra után magától elmúlik.

Ha azonban tartós fájdalmat vagy kellemetlen érzést tapasztalunk, tegyünk hideg borogatást a területre. Továbbá ne használjunk dezodort vagy alkohol alapú termékeket közvetlenül gyantázás után a szőrtelenített részeken, valamint a gyantázás után 24 órán át ne menjünk a Napra.

Soha ne használjunk gyanta csíkokat olyan területen, ahol bármilyen aktív, akár bakteriális (gondoljunk csak a staphylococcus fertőzésre), akár vírusos (például ajakherpesz) fertőzés áll fenn, mert a gyantázás bizonyos esetekben terjesztheti a fertőzéseket.

(Marie Claire)

Nyitókép: Shutterstock